‘Extra geld voor verpleeghuizen blijft op de plank liggen’

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport op het NK scootmobiel in Zandvoort.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport op het NK scootmobiel in Zandvoort.Beeld ANP

Het klinkt mooi, zo’n pot extra geld voor ouderenzorg, maar zoals het er nu uitziet kan bijna de helft niet besteed worden, aldus financiële experts.

Zo’n 40 procent van de 2,1 miljard euro, die het kabinet heeft uitgetrokken om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren, zal niet benut worden. Dat verwachten specialisten op het gebied van zorgfinanciën, zo blijkt uit een enquête van beroepsvereniging van financieel experts Fizi en Finance Ideas.

De ‘Financiële zorgthermometer’ werd ingevuld door zo’n zestig specialisten uit de ouderenzorg. Zij bemoeien zich elk in hun eigen instelling met de besteding van de extra gelden. Samen vormen zij zo’n 10 procent van de financiële experts in de verpleeg- en verzorgingssector.

Strikte regels

Dat het geld op de plank blijft liggen, komt waarschijnlijk door de strikte regels voor de besteding. Zo moeten verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties 85 procent van het geld besteden aan personeel.

“Maar dat personeel moet er wel zijn”, zegt Pim Diepstraten van Finance Ideas. Momenteel is er enorme krapte op de arbeidsmarkt. Voor verpleeghuizen is het een enorme opgave om voldoende geschoolde mensen in huis te krijgen.

Om in aanmerking te komen voor een deel van de 2,1 miljard euro, die is uitgetrokken voor de uitvoering van het ‘Kwaliteitskader verpleeghuiszorg’, het plan om de verpleegzorg te verbeteren, dienden zorginstellingen eind vorig jaar kwaliteitsplannen inclusief begroting in. Die worden nu beoordeeld.

Het geld komt naar verwachting deze maand nog beschikbaar. Vorige maand werd voor het eerst duidelijk hoeveel extra medewerkers verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties nodig hebben om aan de kwaliteitseisen te voldoen: zo’n 10.000.

Flinke uitdaging

Minister Hugo Jonge van volksgezondheid noemde extra werknemers eerder in deze krant “een belangrijke vervolgstap om de zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen te versterken”, maar hij erkende ook dat het vinden van zoveel personeel ‘een flinke uitdaging’ is.

De bewindsman voert achter de schermen een hoogoplopende discussie over het extra geld, zei hij. De zorginstellingen willen meer vrijheid om het geld op een andere manier te besteden dan aan nieuw personeel. De minister houdt vast aan de strenge voorwaarden.

Deze enquête onder financiële experts laat opnieuw de lastige spagaat zien waarin zorginstellingen zich begeven, aldus ActiZ, de branchevereniging van zorginstellingen. De plannen mogen misschien aan de strenge voorwaarden voldoen, maar als ze vervolgens niet uitvoerbaar zijn, wordt de kwaliteit alsnog niet beter.

“Als we de kwaliteit willen blijven verbeteren moeten we ook kunnen investeren in andere oplossingen, zoals het opleiden en behoud van personeel of de inzet van technologie”, zegt woordvoerder Margreeth Kasper de Kroon, tevens bestuursvoorzitter Zorggroep Noordwest-Veluwe. Daar is nu weinig ruimte voor, omdat het grootste deel van het extra geld naar nieuwe fte’s moet. Strikt vasthouden aan die regel, vindt Kasper De Kroon ‘contraproductief’.

Lees ook:

Hugo de Jonge, het oliemannetje van de zorg

Met onvermoeibare peptalk en 2,1 miljard euro in de achterzak trekt minister Hugo de Jonge door het land. Betere ouderenzorg is ‘de grootste opdracht voor het kabinet’, zegt hij keer op keer. De CDA-minister bemoeit zich met van alles, ver van het Binnenhof. En hij brengt rust.

Ziekenhuizen vrezen personeelsroof door verpleeghuizen

De zoektocht van het kabinet naar 20.000 nieuwe medewerkers om tekorten op te vangen in de verpleeghuizen, gaat ten koste van de thuiszorg en ziekenhuizen. De directeur van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Jos Aartsen, zegt zelfs dat verpleeghuizen andere zorginstellingen leegroven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden