Extra geld voor Rotterdam-Zuid

Half miljard erbij voor woningverbetering

Het opknappen van verkrotte woningen in Rotterdam-Zuid lijkt weer op gang te komen. De komende tien jaar komt 500 miljoen euro extra vrij om te investeren in de woningvoorraad van het stadsdeel. Daarmee lijkt het oorspronkelijke doel haalbaar: 35.000 huizen verbeteren of vervangen.

Die 50 miljoen euro extra per jaar komt voort uit de verhuurdersheffing, die vorig jaar is ingegaan. Als corporaties of particulieren op Zuid geld in hun woningen steken, hoeven zij dat bedrag niet af te dragen aan het Rijk. Op Zuid moeten 12.000 corporatiewoningen en 23.000 woningen van particulieren verbeterd worden.

Het half miljard van de verhuurdersheffing komt bovenop de 494 miljoen euro die de corporaties al in Zuid zouden steken. Dat was minder dan oorspronkelijk begroot. Kort na de start van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, dat het stadsdeel in 2030 naar het niveau van de rest van het land moet hebben getrokken, viel woningcorporatie Vestia bijna om. De andere corporaties moesten in de buidel tasten om Vestia overeind te houden.

Minister Stef Blok van wonen maakt nog een uitzondering voor Rotterdam-Zuid. Corporaties mogen niet meer investeren in woningen voor midden- en hoge inkomens, maar op Zuid mag dat wel. Zo moeten de wijken meer 'in balans' komen. Het woningaanbod op Zuid is vaak oud, te klein en goedkoop. Wie het beter krijgt, trekt weg naar de noordoever.

Dat patroon doorbreken is één van de belangrijkste opgaven voor Marco Pastors, directeur van het programma. De gemiddelde woningwaarde in de zeven 'focuswijken' van Zuid is 91.000 euro, tegen 149.000 in heel Rotterdam en 211.000 euro landelijk. Pastors: "Dat biedt ook kansen. Als het vertrouwen in de scholen, zorgaanbieders en de kwaliteit van leven toeneemt, dan is goedkoop wonen op Zuid een aantrekkelijk perspectief."

Dan moeten dus ook scholing en werk op orde zijn. Dat zijn de andere 'pijlers' van het deels door het Rijk aangestuurde programma dat in 2011 begon. Het komt op stoom, vindt Pastors. Kinderen gaan meer uren per week naar school en bedrijven in de haven geven baangaranties af - waar nog maar weinig animo voor is. Ook loopt er sinds een halfjaar een intensieve aanpak van drugscriminaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden