Extra geld voor mbo in strijd tegen laaggeletterdheid

den haag – - Mbo-scholen krijgen jaarlijks 50 miljoen euro extra voor taal en rekenen, zo besloot de Kamer donderdagavond laat. Dat is hard nodig om de strijd tegen laaggeletterdheid te winnen, menen CDA en PvdA.

Ondanks grote ambities van zowel Kamer als kabinet volgen slechts 9000 laaggeletterden per jaar een cursus om hun niveau op te krikken. En dat terwijl 30 procent van de mbo’ers de opleiding verlaat met onvoldoende kennis van taal en rekenen, weet CDA-Kamerlid Biskop. „En dus heb ik tegen staatssecretaris Van Bijsterveldt gezegd: We kunnen beter de kraan dichtdraaien dan alleen maar blijven dweilen.”

Het geld komt uit het participatiefonds, waarin de staatssecretaris van onderwijs 190 miljoen euro heeft gestort voor educatiemiddelen. 50 miljoen daarvan wordt teruggehaald en preventief ingezet om taal en rekenen aan te pakken op mbo’s.

Met het geld uit het participatiefonds konden tot voor kort alleen 18-plussers meedoen aan reïntegratietrajecten. Op aandringen van de coalitiefracties is deze leeftijdsgrens echter verruimd naar 16-plus. „Het gaat hier vaak om 16- en 17-jarigen met gestapelde problemen. Ze hebben schulden of komen uit eenoudergezinnen”, weet PvdA’er Depla. „Voortaan kunnen deze jongeren met de middelen uit het participatiefonds ook worden geschoold of begeleid naar een arbeidsplek.”

Biskop vult aan: „Voorheen zaten gemeenten met de handen in het haar omdat ze niet wisten waar ze het geld vandaan moesten halen. Door deze verandering kunnen ze de jongeren vasthouden en terughalen waar nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden