Extra geld tegen de werkdruk op scholen gaat vooral naar hulp in de klas

Kinderen in de klas op basisschool De Globetrotter tijdens de eerste schooldag.  Beeld ANP
Kinderen in de klas op basisschool De Globetrotter tijdens de eerste schooldag.Beeld ANP

Scholen kregen extra geld om de werkdruk te verlichten. Het liefst geven ze dat uit aan onderwijsassistenten.

Redactie

Vooral onderwijsassistenten kunnen de werkdruk in het basisonderwijs goed verlichten, verwachten leerkrachten en schoolleiders. Uit een peiling van de PO-raad, de vereniging van basisscholen, blijkt dat teams de 237 miljoen van het Rijk vooral gaan uitgeven aan extra handen in de klas.

Meer vaste leerkrachten en vakdocenten, bijvoorbeeld voor gym, muziek of speciale taallessen, komen op de tweede en derde plaats. Daarna kiezen scholen voor het verminderen van administratieve lasten, het verbeteren van ICT en de inzet van conciërges.

Breed inzetbaar

Het is een logische keuze, zegt woordvoerder Ad Veen van de PO-raad. Assistenten zijn breed inzetbaar. Ze kunnen nieuwe kleuters begeleiden in groep één, leerlingen met een achterstand extra ondersteunen, administratieve taken verrichten of evenementen in het schooljaar organiseren. Juist de vele extra taken naast het daadwerkelijk onderwijzen, maken dat veel leerkrachten werkdruk voelen.

Onderwijsassistenten rollen er vermoedelijk voldoende uit het mbo, de functie van conciërge is ook gewild. Maar 20 procent van de schoolleiders heeft er nog wel een hard hoofd in of extra vacatures voor leerkrachten vervuld kunnen worden.

430 miljoen euro

Vanaf dit schooljaar stelt het kabinet 237 miljoen euro per jaar beschikbaar om de werkdruk in het basisonderwijs aan te pakken. Het bedrag loopt op tot structureel 430 miljoen euro vanaf 2022.

De hoogte van het budget per school wordt vastgesteld op basis van het aantal leerlingen op 1 oktober van het schooljaar ervoor. Het gaat om 155,55 euro per leerling per jaar. Het is dus niet zo dat sommige scholen meer krijgen omdat ze bijvoorbeeld in de stad liggen, of veel leerlingen hebben met een onderwijsachterstand. Volgens de PO-raad wordt werkdruk overal gevoeld.

Overigens eisen leerkrachten en schoolleiders nog steeds meer geld van de overheid, vooral om naast de werkdruk ook de salarissen te verhogen. Ze balen ook dat de bulk aan toegezegde middelen pas over drie jaar beschikbaar komt. De Algemene Onderwijsbond roept scholen in Zuid-Holland en Zeeland op om aanstaande woensdag te staken voor een eerlijker salaris en minder werkdruk.

Lees ook:

Hoger loon voor leraren in het basisonderwijs lost niet alles op

Het salaris van basisschoolleerkrachten gaat flink omhoog. Dat is niet alleen fijn voor iedereen die nu voor de klas staat, het helpt ook om meer mensen te enthousiasmeren voor het vak. Belangrijk, want het basisonderwijs kampt met een groeiend lerarentekort. Is deze salarisverhoging de oplossing?

Ouders zijn een grote factor in de werkdruk in het onderwijs

Ook vaders en moeders van leerlingen spelen een rol in de werkdruk in het onderwijs. De Dominicusschool in Rotterdam juicht contact tussen leraar en ouders toe. Maar er zijn grenzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden