Extra geld ouders psychisch ziek kind komt goed uit

'Pure winst dat gemeenten meer ruimte van staatssecretaris krijgen voor ondersteuning van gezinnen'

De vaak broodnodige hulp aan ouders van kinderen met psychische problemen staat onder druk.

Het is daarom winst dat staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) jaarlijks 150 miljoen euro extra uittrekt voor deze gezinnen. Dat zegt Charlotte Boonstra, psychotherapeut en bij het centrum voor persoonlijkheidproblematiek de Viersprong mede verantwoordelijk voor gezinstherapie.

Van Rijn stelt dat bedrag ter beschikking vanaf 2015, het jaar dat de jeugdpsychiatrie wordt overgedragen aan gemeenten. Het komt bovenop de geplande 700 miljoen, juist met het argument dat ouders vaak in de behandeling worden betrokken. Dat beaamt behandelaar Boonstra. "Neem een meisje dat angstig is en niet meer naar school durft. Als je haar puur individueel behandelt, is de kans groot dat je dingen mist. Het kan bijvoorbeeld heel goed dat haar oma net is overleden, haar moeder daarom rouwt en ze deze niet alleen durft te laten. Dat is maar een van de dingen die je alleen ziet als je ook de ouders bij de behandeling betrekt. Dat heeft bovendien het voordeel dat je zo kinderen en jongeren ziet die anders nooit zelf zouden komen. En de ouders kunnen ervoor zorgen dat de dingen die je afspreekt, thuis ook gedaan worden."

Op die ondersteunende behandeling wordt nu al gekort. "Neem de situatie waarin je eigenlijk ontdekt dat de slechte relatie tussen ouders een onderdeel van het probleem is. Dat kun je nu wel vaststellen, maar relatietherapie wordt niet meer vergoed uit de zorgverzekering", zegt Boonstra. Ze denkt niet dat het extra geld dit probleem oplost - mogelijk wordt de bezuiniging die al gepland stond wel verzacht. Boonstra: "Dit is wel is een goed signaal."

De extra miljoenen gaan net als het oorspronkelijke budget volledig naar gemeenten, die zelf kunnen kiezen welke zorg het beste is voor het kind. Jeugdpsychiaters spraken eerder al de vrees uit dat een wethouder minder snel zal kiezen voor de relatief dure psychiater. "Er zijn heel mooie programma's waarin juist de problemen in het hele gezin worden aangepakt", zegt Boonstra. "Die aanpak kost geld, het is te hopen dat gemeenten beseffen dat je daarmee later winst boekt. Zo is het toch mooi als je door behandeling voorkomt dat een kind uit huis moet worden geplaatst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden