Extra geld nuttig voor allochtone leerlingen

Het extra geld voor onderwijs aan allochtonen heeft wél tot resultaat geleid.

Dat zegt B. Hogeboom van het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum, een instelling die scholen begeleidt. In de Tweede Kamer wordt getwijfeld aan het nut van de miljoenen guldens die jaarlijks naar de bestrijding van onderwijsachterstand - van vooral allochtone leerlingen - gaan. Aanleiding daarvoor zijn onderzoeken waaruit blijkt dat allochtone leerlingen nog steeds een forse leerachterstand hebben.

Hogeboom wijst erop dat allochtonen 'in razendsnel tempo' hun achterstand inhalen. Van de nieuwe generaties verlaat ruim tachtig procent het onderwijs met een diploma. Onder hun ouders is dat minder dan de helft. Het opleidingspeil van allochtonen lijkt nu laag, maar het wordt gedrukt doordat nieuwkomers er ook in meetellen, aldus Hogeboom. Het CPS vindt de kritiek op 'zwarte' scholen, waar het onderwijs niet goed zou zijn, niet terecht. Ze hebben vaak relatief een hoog tekort aan leraren en kunnen daarom niet genoeg aandacht aan de leerlingen besteden.

Het CPS heeft onderzocht hoe gemeenten, aan wie de zorg voor onderwijsachterstand is toevertrouwd, dit uitvoeren. Er moet nog veel gebeuren: onder meer afspraken over extra taallessen zijn nog niet overal gemaakt en ook de leraren op zwarte scholen moeten extra worden begeleid.

STRAFZAAK. De oud-commandant van de mobiele eenheid van de politie in Suriname, Ruben Peiter, wordt zeer waarschijnlijk in Suriname berecht. Hoofdofficier van justitie M. Rubens in Hasselt zegt dat hij van plan is de strafzaak aan Suriname over te dragen. Peiter zal terechtstaan voor medeplichtigheid bij de smokkel van twintig kilo cocaïne vanuit Suriname naar België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden