Extra geld goed besteed, toch langere wachtlijsten

DEN HAAG - De vraag naar zorg neemt zo sterk toe, dat de wachtlijsten in de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) eerder langer worden dan korter.

De 650 miljoen gulden extra die de paarse kabinetten sinds 1997 voor dit doel beschikbaar stelden, is voor 96 procent besteed. ,,Goed besteed'', vindt minister Borst van volksgezondheid. Ziekenhuizen hielpen er meer mensen mee en trokken extra medewerkers aan. Ook de ggz heeft er nu meer.

Maar de vraag naar medische verrichtingen is intussen ook toegenomen -meer dan de prognoses van een paar jaar geleden. Zodat het totale aantal wachtenden in de ziekenhuizen afgelopen april toch bleek opgelopen, tot 159000; 12000 meer dan een jaar eerder. Alleen hoefden die minder lang te wachten dan voorheen.

Vanwege dat laatste reageerde minister Borst (D66) 'blij' op het onderzoek. ,,De draai ten goede is gemaakt.'' Zij legde ook uit waarom de praktijk zo afwijkt van de prognoses uit het verleden: de medische technieken worden steeds verfijnder en met name ouderen worden nu wel geopereerd.

Borst zegt dat toe te juichen, maar wijst er wel op dat het een prijs heeft. Als de bevolking vergrijst is onvermijdelijk dat de kosten van de zorg jaarlijks fors blijven stijgen. Het kabinet had al afgesproken dat ziekenhuizen alle daadwerkelijk verrichte extra operaties vergoed zullen krijgen. Daardoor zullen de premies ook steeds verder omhoog moeten.

De langste wachtlijsten doen zich voor bij orthopedie, oogheelkunde, chirurgie, plastische chirurgie en KNO. De algemene ziekenhuizen hebben het extra geld vooral ingezet voor orthopedie en oogheelkunde. Voor die verrichtingen namen de wachttijden in Nederland af, behalve in Limburg. Topklinische ziekenhuizen, zoals de academische, gebruiken het geld vooral voor open-hartoperaties en voor dotteren.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt het nieuwe bekostigingssysteem van Borst een verbetering in de strijd tegen de wachtlijsten. ,,Maar dit moet gecombineerd worden met uitbreiding van de fundamentele capaciteit in ziekenhuizen: personeel, computertechnologie, operatiekamers en geneesmiddelenbudget. Daar is volgens ons 1,4 miljard gulden voor nodig.'' Daarnaast worstelen de ziekenhuizen nog altijd met twee andere problemen: personeelsgebrek en patiënten die eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een verpleeghuis, maar daar niet terecht kunnen, de zogenoemde 'verkeerde-bedproblematiek'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden