'Extra gedragscodes voor artsen die in wielersport werken'

Inspectie verbaasd over rol dokters

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gealarmeerd door de recente dopingonthullingen in de Nederlandse wielersport. Met name de rol van een aantal ploegartsen in dienst van de voormalige Raboploeg wekt de interesse van de inspectiedienst van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport, laat een woordvoerder weten.

De recente berichten over wielerartsen die renners epo, cortisonen, bloedtransfusies, testosteron en groeihormonen toendienden, verbazen de IGZ. Hoewel het in veel gevallen artsen vrij staat patiënten dergelijke middelen toe te dienen, is het de vraag in hoeverre hier ethische normen zijn overschreden, meent de inspectiedienst.

Voormalige Rabocoureurs Michael Rasmussen, Levi Leipheimer en Danny Nelissen gaven onlangs toe dat de medische staf van de ploeg hand en spandiensten verleende. "Dat werd geregeld door de ploeg; door ploegarts Geert Leinders. Ja, die diende het toe. Je moet dat natuurlijk spuiten en het is wel fijn als iemand dat bij je doet", zei Nelissen onlangs in NRC Handelsblad.

Volgens Rasmussen was Leinders niet de enige dokter die hem daarbij hielp. De Deen noemde ook de naam van arts Dion van Bommel, nog steeds actief in de wielersport bij Blanco Procycling, de opvolger van Rabo.

De IGZ heeft inmiddels contact opgenomen met de Nederlandse Dopingautoriteit. "We kijken naar de mogelijkheden voor extra gedragscodes voor artsen die werkzaam zijn in de wielersport."

Tot nu toe heeft de inspectiedienst nog geen klachten ontvangen over de wielerartsen die onder vuur liggen vanwege hun rol in de Rabo-affaire. "Mocht het wel gebeuren dat wij een individuele melding krijgen over een arts in relatie tot doping dan zullen wij daar onderzoek naar doen." Indien een arts over de schreef is gegaan, kan een gang naar een medisch tuchtcollege volgen, laat het IGZ weten. "In het uiterste geval wordt een arts uit het BIG-register geschrapt en kan hij zijn vak niet meer uitoefenen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden