Extra gedoogsteun? Daar willen SGP-politici wel iets voor terug

Premier Mark Rutte (rechts) lacht om een grap van SGP-voorman Cees van der Staaij (uiterst links) vorig jaar tijdens het debat in de Tweede Kamer over het steunpakket voor Griekenland. Beeld ANP
Premier Mark Rutte (rechts) lacht om een grap van SGP-voorman Cees van der Staaij (uiterst links) vorig jaar tijdens het debat in de Tweede Kamer over het steunpakket voor Griekenland.Beeld ANP

Wanneer het kabinet-Rutte nog sterker dan tot dusver gaat leunen op de SGP, mag daar ook meer tegenover staan. Dat vindt ruim driekwart van de lokale SGP-politici, blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands Dagblad (ND) vandaag publiceerde. Ruim 65 procent van de SGP-raadsleden en -wethouders is van mening dat door het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie, de positie van de SGP als informele gedoger van het kabinet sterker is geworden.

Redactie

SGP'ers komen vandaag bijeen tijdens de landelijke partijdag in Hoevelaken. Voor het ND-onderzoek werden zo'n 185 lokale SGP-politici aangeschreven, 110 van hen vulden de enquête in.
Uit het onderzoek komt duidelijke steun voor de opstelling van de SGP in Tweede en Eerste Kamer naar voren. Met de stelling 'het is terecht dat de SGP het kabinet informeel gedoogt; dit is een prima regering', is 77 procent van de ondervraagden het eens.

De lokale SGP-politici mochten verder uit een lijst met 6 opties twee onderwerpen kiezen die zij het liefst gerealiseerd zouden zien, in ruil voor steun van de SGP aan de regering. Aanscherping van de abortus- en euthanasiewetgeving is het onderwerp waarop de lokale SGP'ers het liefst resultaat zien; 58,6 procent heeft hiervoor gekozen. Daarna volgt met 44,2 procent 'een ruime onderwijsvrijheid, inclusief de vrijheid voor een eigen personeelsbeleid', als tweede belangrijkste thema. Verdere inperking van het aantal koopzondagen wordt door 29,8 procent van de lokale SGP'ers gekozen, en het ontzien van kwetsbaren, chronisch zieken en gehandicapten bij nieuwe bezuinigingen door 24 procent.

SGP-leider Kees van der Staaij zei in het Radio 1-Journaal het logisch te vinden dat zijn achterban met vooral de immateriële zaken komt. Maar hij verwacht niet dat dit de onderwerpen zijn waarop politieke uitruil zal plaatsvinden. 'Zo werkt het niet.' Wel ziet hij de resultaten van het onderzoek als een aanmoediging om vooral bij de immateriële onderwerpen het eigen geluid te laten horen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden