Extra druk kost Lars Boom een goede klassering

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het was een korte nacht voor de familie Boom. Terwijl de wielrenner nog uit zijn hotel moet komen, zit zijn verloofde Niké Timmermans met de vriendin van Booms' ploeggenoot Lieuwe Westra bij de bus van wielerploeg Astana. Timmermans, met de kinderen die zij met Boom heeft aan de hand: "Pas vanochtend om half 11 kregen we te horen dat hij mocht starten. Balen, het was heel spannend."

Vrijdagavond leek het er nog op dat Boom niet van start kon gaan in de Tour de France. Er was een te lage cortisolwaarde in zijn bloed aangetroffen, wat kan duiden op dopinggebruik. Het kan ook vanwege een gezondheidsprobleem ontstaan. Volgens de MPCC, een club voor een geloofwaardige wielersport waarvan Astana lid is, mag een renner met een lage cortisolwaarde niet opstappen. Omdat Astana geen vervanger meer mocht oproepen voor Boom, besloot de ploeg zaterdagochtend de Brabander gewoon te laten rijden. Waarschijnlijk stapt de Kazachse ploeg uit de MPCC.

Ook Walter Boom, de vader van Lars, baalt dat zijn zoon in de problemen is gekomen. "Hij hoopte vandaag bij de eerste tien te rijden, dat wordt met die extra druk lastig." Vader Boom heeft het vanochtend gegoogled, en las dat een lage cortisolwaarde lang niet altijd hoeft te betekenen dat iemand doping heeft gebruikt. "De voorzitter van de dopingautoriteit, Herman Ram, zei zelfs dat het niets met doping te maken heeft."

Ook Niké Timmermans verzekert dat haar verloofde niets van prestatiebevorderende middelen moet hebben. "Dat zweer ik op onze kindjes. En Lars ook." Zij denkt dat het door zijn astmapuffer komt. Of doordat hij even ziek is geweest, toen hij op hoogte aan het trainen was.

null Beeld epa
Beeld epa

Dan komt de hoofdrolspeler aan bij de teambus. Boom wil geen enkele vraag beantwoorden, gaat onder het afzettingslint door, om zich op de tijdrit voor te bereiden.

In die tijdrit eindigt Boom uiteindelijk 23e. Eerder dan de wielrenner, komt Niké Timmermans aan bij de Astanabus. Zij is opgelucht dat Boom gewoon van start is gegaan in de Tour. "Nu kan het aftellen beginnen tot hij weer thuis is." Timmermans gaat Boom nog wel opzoeken, op de rustdag in Pau. "Daarna gaan we met een camper achter het peloton aan, richting Parijs." Morgen staat even geen Tour de France op het programma voor de aanstaande rennersvrouw. "Dan ga ik lekker aan het zwembad zitten."

Lars Boom komt als laatste aan bij zijn teambus, nog na zijn kopman Vincenzo Nibali, die als titelverdediger als laatste van start ging in de tijdrit. Oorzaak: een dopingcontrole. De uitslag valt Boom wat tegen, maar hij had tijdens het fietsen al het gevoel dat het niet lekker ging. "Je hebt toch meer stress dan normaal. Ik probeerde gisteravond al om 10 uur te slapen, maar door alle gebeurtenissen werd dat twaalf, kwart over twaalf. Je bent er toch niet helemaal gerust op."

Eén ding bezweert Boom: er is niets met hem aan de hand. "Ik heb geen foute dingen gehad, geen injecties. Daar ben ik altijd op tegen geweest, en dat ben ik nog steeds."

En terloops ontmaskert hij ook het broodje-aapverhaal van de dag. Een agent zou met zwaaiende sirene zijn schoenen hebben opgehaald in het hotel, omdat een ontregelde Boom die vergeten zou zijn. "Na de verkenning vanochtend heb ik mijn schoenen gewoon in de bus gelegd, en daar heb ik ze net weer teruggevonden."

Astana Pro Team renner Lars Boom komt aan in het rennerskwartier. Beeld anp
Astana Pro Team renner Lars Boom komt aan in het rennerskwartier.Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden