Extra controle vanwege nikaab

door Kustaw Bessems

Even de sluier af en papieren laten zien. Na rechtbanken en scholen maken ook sommige speelparken regels voor vrouwen die hun gezicht bedekken.

Aanleiding is een incident twee weken geleden. Een moslima vertrok boos bij de vestiging van speelpark Ballorig in Almere. Zij wilde met haar kinderen naar binnen, maar werd geweigerd omdat zij een gezichtssluier droeg. „Doordat zij meteen wegliep, konden onze mensen haar niet uitleggen waarom”, zegt Liesbeth Weinans, mede-oprichter van Ballorig en woordvoerster.

De fundamentalistische moslimprediker Abdul Jabbar van de Ven begon daarop via islamitische websites een protestactie. „Sponsor deze nikaab-haters niet langer”, schreef hij. „Uit jullie ongenoegen (op een nette manier) door hen te begraven onder een lawine aan klachtenmails.” Ballorig ontving naar eigen zeggen veertig e-mails; de meeste netjes, een enkele dreigend.

De geweigerde vrouw werd uitgenodigd voor een gesprek. „Wij hebben haar uitgelegd dat wij werken met de kwetsbaarste groep, kinderen tussen nul en twaalf, en dat wij alles willen doen om hun veiligheid te waarborgen. Wij houden alle bezoekers goed in de gaten en daarbij is het inschatten van hun gezichtsuitdrukking van belang. Onder een nikaab kan iedereen zich wel schuilhouden.” Weinans denkt bijvoorbeeld aan kinderlokkers.

Maar dat is niet de enige reden. Andere ouders en personeelsleden klaagden over de nikaabdraagsters omdat ze die associëren met dreiging, zegt Weinans. Het komt vaker voor dat vrouwen met bedekt gelaat Ballorig bezoeken, zegt Weinans. In Almere komt volgens haar wel eens een groepje van vijf à zes vrouwen met een dergelijke uitdossing.

Volgens Ballorig hebben de betrokken vrouw en het speelpark een afspraak gemaakt waar beiden zich in kunnen vinden. „Zij zal voortaan voor een vrouwelijke medewerker even haar sluier afdoen, opdat wij kunnen zien wie ze is. En ze zal zich met papieren identificeren.” Hetzelfde beleid zullen Ballorig-vestigingen op andere vrouwen met gezichtssluier toepassen.

Navraag bij vergelijkbare kinderspeelhallen leert dat Ballorig een uniek beleid voert. Bij Kidzcity in Utrecht komt ongeveer drie keer per jaar een vrouw met gezichtssluier. „Wij krijgen geen klachten en maken geen bezwaar”, zegt een woordvoerder. Bedrijfsleider Joep Rolink van Tunfun in Amsterdam: „Als andere bezoekers er bij ons moeite mee zouden hebben, zou ik alleen even bemiddelen en die dame laten uitleggen waarom zij een sluier draagt”, zegt bedrijfsleider . Speelparadijs Hoofddorp heeft nog geen ervaring met nikaabs, maar de bedrijfsleider zegt dat aan de deur alleen zal worden gecontroleerd of iemand vrouw is en of zij wel kinderen bij zich heeft.

Liesbeth Weinans van Ballorig werpt tegen dat zij juist tevreden is met de identificatieplicht „omdat wij het heel goed vinden dat ook die vrouwen met hun kinderen bij ons komen. Wij willen óók bemiddelen tussen de vrouwen en de andere bezoekers, maar daarvoor is nodig dat wij hen kennen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden