Extra controle op dag van de leerplicht

(ANP)

RIJSWIJK (ANP) - Leerplichtambtenaren, politieagenten en wethouders gaan donderdag extra controleren of leerlingen niet spijbelen. Jongeren die rondhangen op straat worden aangesproken op hun afwezigheid van school.

Ook op de scholen is er extra aandacht voor verzuim. En ouders kunnen een rode kaart krijgen als zij hun kind te laat op school brengen. Donderdag is het de dag van de leerplicht. Het is de vierde keer dat het ministerie van Onderwijs de dag organiseert in een poging schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

In Utrecht voert de gemeente een grootscheepse belactie uit. Ambtenaren zoeken uit hoeveel laatkomers, ziekmeldingen, verzuim en verlof er is. In Houten geeft een wethouder les over de leerplicht.

Basisscholen

In Alphen aan den Rijn moeten leerlingen een werkstuk maken over het thema leerplicht en houden ambtenaren in de ochtenduren een straatactie. In Leidschendam-Voorburg deelt de wethouder rode kaarten uit aan laatkomers en in Gouda krijgen leerlingen een lesbrief. Daarin staat onder andere waarom er in Nederland een Leerplichtwet is.

Amsterdam richt zich dit jaar op basisscholen. Leerplichtambenaren bezoeken ruim een kwart van die instellingen. Bij de ingangen van de scholen delen ze 's ochtends stickers uit. Ze doen dat om leerlingen en hun ouders erop te wijzen dat het belangrijk is op tijd te komen. Verder bekijken de ambtenaren per school hoe hoog de afwezigheid is en geven ze advies over hoe die omlaag kan.

In Rotterdam gaan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, wethouder Leonard Geluk en leerplichtambtenaren de straat op. Samen met de politie controleren zij of jongeren spijbelen. De straatactie is onderdeel van het werkbezoek dat de staatssecretaris aan Rotterdam brengt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden