Extra bijdrage aan EU 'onverteerbaar' voor VVD

Jeroen Dijsselbloem gisteren tijdens de vergadering met zijn Europese collega's. Beeld epa

Het is Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen gisteren niet gelukt een extra bijdrage aan de Europese begroting te blokkeren. Dat kost Nederland 350 tot 500 miljoen euro. "Onverteerbaar", vindt de VVD.

Gisteren stemden de ministers van Financiën van de Europese Unie in met 7,3 miljard euro extra voor de EU-pot. Een bedrag dat later dit jaar kan oplopen tot ruim 11 miljard. Het gat in de begroting komt niet als een verrassing. Al jaren halen landen meer geld uit de Europese potten dan er in gaat. Telkens wordt dat tekort doorgeschoven naar een volgend jaar.

Het Europees Parlement heeft daar nu genoeg van en wil dat de lidstaten het tekort aanvullen. Het parlement heeft daarbij een drukmiddel. Zij moeten nog hun goedkeuring geven aan de nieuwe Europese begroting over de jaren 2014 - 2020 die regeringsleiders eerder dit jaar overeen kwamen. Europarlementariërs vinden die begroting veel te mager en willen meer geld van de lidstaten.

Volgens Nederland is het nog helemaal niet zeker dat de EU dit jaar met een tekort komt te zitten. Het kabinet vindt het dan ook voorbarig van de Europese Commissie om extra geld te vragen. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem onvoldoende geprobeerd om te zoeken naar alternatieve bezuinigingen om de begroting weer op orde te brengen. Dat zou net als bij de lidstaten, meer automatisch moeten gebeuren, aldus de minister. "Nu hebben we jaren met tegenvallers en we hebben jaren gehad met meevallers. Dat verstoort elke keer het begrotingsproces nationaal."

VVD-Kamerlid Mark Verheijen zei vandaag in een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken 'zich niet neer te leggen' bij de extra betaling. Hij kreeg bijval van Michiel Servaes van coalitiepartner PvdA. Hij noemde het 'zeer teleurstellend' dat er extra geld naar Brussel moet en 'te gemakkelijk' om ons hierbij neer te leggen.

"Holle retoriek'', zo kwalificeerde Alexander Pechtold de opmerkingen van Verheijen. Volgens de D66-leider weet het VVD-Kamerlid heel goed dat het kabinet niet onder de betaling kan uitkomen. Alleen met hulp van Duitsland hadden Nederland, de Scandinavische landen en het Verenigd koninkrijk een 'blokkerende minderheid' gehad, maar Duitsland zag daar op het laatste moment van af. Dat het vooral de rijke landen zijn die het meeste bezwaar maken, heeft te maken met de bestemming van de Europese gelden, die overwegend naar armere landen gaan.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hoopt dat problemen met de begroting in de toekomst worden voorkomen. Het is namelijk volgens de huidige afspraken niet mogelijk dat overschotten geparkeerd worden voor jaren waarin er tekorten op de EU-begroting dreigen. Met de nieuwe meerjarenbegroting van de EU, vanaf 2014, moet dit flexibeler worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden