Extra bezuinigen op bijdrage aan EU is onhaalbaar

Steven van Weyenberg en Stientje van Veldhoven D66-kandidaten Tweede Kamer

Hoe moet, na 9 juni, een nieuw kabinet zich opstellen in Europa? De PVV en de SP zijn zeer negatief over Europa. Maar ook de VVD en PvdA zeggen niet ronduit ’ja’. In hun verkiezingsprogramma’s wordt lippendienst bewezen aan het belang van Europa, maar de conclusie is vooral dat Nederland te veel aan Europa betaalt. Dit leidt tot bezuinigingen op Europa in vele verkiezingsprogramma’s – onrealistische bezuinigingen.

Nederland betaalde in het verleden per inwoner inderdaad het meeste aan de Europese Unie. Maar sinds Nederland de andere Europese landen heeft overtuigd van de onredelijkheid hiervan, betalen wij jaarlijks 1 miljard euro minder aan de EU. Nederland draagt nu evenveel per inwoner bij als even rijke landen als Zweden en Duitsland.

Het volgende kabinet moet dat vasthouden: verlenging van de bestaande korting, én modernisering van de EU-begroting. Nu gaat er nog veel geld naar oude politiek, zoals het landbouwbeleid, en naar zaken waar de EU zich niet mee hoeft te bemoeien, zoals sociaal beleid en het globaliseringsfonds (geld voor bedrijven die in de problemen raken, om hun werknemers om te scholen). De EU moet hieraan minder uitgeven, en meer aan duurzaamheid en kennis. Dit maakt Europa sterker.

Het politieke debat moet gaan over modernisering van de Europese begroting, niet over de zogenaamd te hoge betalingen van Nederland aan Europa. Het verder verlagen van de Nederlandse bijdrage is trouwens onhaalbaar. Er is in Europa geen enkel draagvlak voor.

Partijen die zich rijk rekenen met extra bezuinigingen op onze EU-afdrachten (anders dan de huidige Nederlandse korting van 1 miljard per jaar) bouwen hun financiële paragraaf op drijfzand. Daar wordt Nederland niet beter van, ook niet in de portemonnee. Wij wensen het CPB sterke knieën bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden