Extra bewaking na bedreiging van Fabiola

De veiligheidsmaatregelen rond de Belgische koninklijke familie waren gisteren aangescherpt na ’Apeldoorn’ in Nederland en twee bedreigingen aan het adres van koningin Fabiola.

Het traditionele défilé in Brussel van de koninklijke familie en van onderdelen van de krijgsmacht vanwege de Belgische nationale feestdag is deze keer net iets minder feestelijk dan anders.

Dat de 81-jarige koningin Fabiola een kogelvrijvest draagt zoals Belgische media hadden aangekondigd, is waarschijnlijk niet waar. Maar de ramen van de zwarte auto’s van de koninklijke familie blijven bijna allemaal dicht, ondanks het bloedhete weer. Alleen prinses Mathilde, de vrouw van kroonprins Filip, zwaait vanuit een open autoraampje naar de mensen tegen de dranghekken. „Na de gebeurtenissen in Apeldoorn en de bedreigingen aan het adres van koningin Fabiola waren we uiteraard verplicht om meer aandacht te besteden aan de veiligheid’, legde Eddy Van den Bussche, chef protocol van Binnenlandse Zaken, voor de Vlaamse televisie uit.

Fabiola, weduwe van de in 1993 overleden koning Boudewijn, werd vorige week voor de tweede maal bedreigd. Op de redactie van de krant La Dernière Heure was een dreigbrief bezorgd. De politie heeft het nieuws bevestigd, maar wil niet op de inhoud van de brief ingaan. Midden mei ontving de krant ook al een brief waarin een anonieme afzender Fabiola met de dood bedreigde.

De potdichte koninklijke auto’s rijden door de Wetstraat en de Koningsstraat en worden gevolgd door regimenten met paarden. Daarachter een aantal veegauto’s van de gemeentereiniging voor de poep. Of het nu door die dichte ramen komt of door het feit dat het Belgische koningshuis in zijn algemeenheid niet zo geliefd is, is onduidelijk. Hoe dan ook is er weinig enthousiasme voor de koninklijke familie. Het valt nog extra op omdat de vuilnismannen die achter de paarden aanrijden, op een daverend applaus mogen rekenen. Dat geldt ook voor een aantal van de militaire regimenten die volgen, met name de VN-veteranen uit Libanon, die met de Libanese vlag zwaaien. „We komen voor de militaire parade”, bevestigt een vrouw uit Mechelen, terwijl vier straalvliegtuigen in formatie overvliegen en gekleurde rooksporen achterlaten.

In het aan de défilé-straten grenzende Warandepark is intussen een ware militaire promoshow aan de gang. Alle krijgsmachtonderdelen hebben hier kraampjes en steken niet onder stoelen of banken dat ze dringend om mensen verlegen zitten. Kinderen mogen onder toezicht van militairen een brancard met een zelfgekozen nepslachtoffer loodsen langs een ingewikkeld parcours. Rondom deze rampenoefening valt, vanwege het drukkende weer, menig echt slachtoffer. Brancards met mensen die zijn flauw gevallen, gaan af en aan, maar niemand slaat er acht op.

De nationale feestdag op 21 juli is ter herdenking van de onafhankelijkheid van Nederland. Op 21 juli 1831 legde koning Leopold I de grondwettelijk eed af en werd hij de eerste koning van de Belgen. Daar was in 1830 een burgeropstand tegen Nederland aan vooraf gegaan. Het Belgische volkslied, de Brabançonne, was aanvankelijk een fel anti-Oranje lied, dat later is herschreven tot een keurig neutraal eerbetoon aan de jonge staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden