Extra belasting op leidingwater geschrapt

Het kabinet ziet af van een geplande extra belasting op leidingwater. Uit overleg met koepelorganisaties en bedrijven is gebleken dat die maatregel te veel negatieve effecten zou hebben. Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën heeft dat gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

De schatkist loopt hierdoor 80 miljoen euro mis. Op Prinsjesdag zal het kabinet laten weten hoe het dat financiële gat dekt. Maar de oplossing zal gezocht worden 'in de sfeer van de milieubelastingen', laat Wiebes weten.

Leveranciers van leidingwater betalen een leidingwaterbelasting, die ze kunnen doorberekenen aan hun afnemers. Daarbij geldt een plafond van 300 kubieke meter per aansluiting per jaar. Dat plafond zou per 1 juli 2014 komen te vervallen, waardoor de bedrijven dus over een grotere hoeveelheid leidingwater belasting zouden moeten betalen.

Maar volgens Wiebes zouden hierdoor negatieve milieueffecten optreden en zou innovatie worden ontmoedigd. Ook zou een beperkte groep bedrijven de dupe worden van het verdwijnen van het heffingsplafond.

Brancheorganisatie Vewin en waterbedrijf Vitens zijn het daar volledig mee eens, zo lieten zij gisteren weten. Beide noemen het besluit 'een stap in de goede richting' en pleiten voor een volledige afschaffing van de belasting op het leidingwater. Per 1 januari van dit jaar is wel een verhoging van de belasting op leidingwater ingegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden