Extra banen komen uit 'kristallen bol'
Arbeidseconomen noemen de aanname van 50.000 extra banen die in het nieuwe Begrotingsakkoord staan ongefundeerd. Er zijn geen modellen om voorspellingen te doen over het arbeidsmarkteffect door betere opleidingen, versoepeling van het ontslagrecht of hervormingen van de WW, stellen zij.
Minister Dijsselbloem van financiën baseert zijn prognose op minder lastenverzwaring voor burgers in 2014, de ombuigingen in het Begrotingsakkoord en de maatregelen om de arbeidsmarkt te verbeteren. Hij gaf het Centraal Planbureau opdracht de effecten voor de werkgelegenheid door te rekenen; de uitslag daarvan volgt morgen. Vandaag komt het Begrotingsakkoord tussen de regering en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer aan de orde.
"Die 50.000 banen moet je niet eens met een stevige korrel zout nemen, maar met een stevige schep", zegt de Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker. "Banenplannen die echt werken kosten de overheid veel extra geld, zoals indertijd de aanleg van het Amsterdamse Bos." De schatting van 50.000 banen extra komt volgens hem uit de 'kristallen bol' van het ministerie van financiën.
Grote vraagtekens
Hoogleraar Paul de Beer, directeur van het Amsterdams Instituut van ArbeidsStudies (AIAS) onderstreept die woorden. "Er zijn geen onderzoeksmodellen om betrouwbare voorspellingen te doen over de groei van de werkgelegenheid op basis van het genre maatregelen in het Begrotingsakkoord." Resoluut: "Het zijn dus veronderstellingen waar je grote vraagtekens bij mag zetten."
Barbara Baarsma, directeur van Stichting Economisch Onderzoek (SEO) slaakt een diepe zucht: "Tsja, er zijn wel erg veel variabelen die dit aantal banen kunnen beïnvloeden." Zij ziet zeker positieve effecten op de werkgelegenheid, maar voorspellen tot 2030 neemt ze nauwelijks serieus.
"Lastenverlichting, zoals het verlagen van de belasting in de eerste schijf, leidt tot banen, maar investeren in de beroepsbevolking zie je niet in banencijfers terug", zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie in Utrecht.
Er zijn geen onderzoeksmodellen om betrouwbare voorspellingen te doen over de groei van de werkgelegenheid op basis van het genre maatregelen in het Begrotingsakkoord.Paul de Beer, arbeidseconoom