Extra asielopvang lukt voorlopig niet

Jacques Tichelaar, lid van de landelijke regietafel asielopvang, het overlegorgaan waarbinnen Rijk, provincie en gemeenten afspraken maken over de opvang van asielzoekers.Beeld anp

Het lukt niet om voor 1 februari per provincie 2500 extra opvangplaatsen te vinden voor nieuwe asielzoekers, zoals wel de bedoeling was. Kabinet, provincies en gemeenten gaan in februari opnieuw om de tafel om de instroom van vluchtelingen het hoofd te bieden, zegt Jacques Tichelaar, lid van het landelijk bestuursoverleg dat belast is met het zoeken naar voldoende plekken.

Sommige provincies redden het wel, andere zijn nog in het overlegstadium, vertelt Tichelaar, tevens Commissaris van de koning in Drenthe. "Dat is niet erg. Uiteindelijk komen er veel nieuwe plekken dit jaar. Provincies hebben nog wat meer tijd nodig. Er komt daarom een bestuursakkoord 2."

Er doemen verschillende problemen op, ziet hij. De prognoses over de aantallen asielzoekers noemt Tichelaar 'mistig'. Terwijl provincies en gemeenten een heldere prognose nodig hebben om mee te werken. Deze week lekte uit dat ambtenaren uitgaan van 93.000 nieuwe asielzoekers in 2016. Het kabinet zelf houdt het op eenzelfde instroom als in 2015, zo'n 58.000.

Voor het vooruitplannen van opvang, schept het kabinet zo onduidelijkheid, merkt Tichelaar. "Wij moeten vooruitkijken. Je kunt niet zeggen: Oké, 58.000 regelen we en dan worden het er toch veel meer. Dan is er een probleem."

'Het gaat lukken'
De deelnemers van het landelijk overleg over de asielinstroom hebben samen met het Coa nu berekend dat Nederland in 2016 68.000 nieuwe asielzoekers kan plaatsen. Zelfs 10.000 meer is mogelijk, zegt Tichelaar. Er verblijven nu 47.500 mensen in de opvang, volgens cijfers van het Coa. Dit jaar zijn dus ruim 20.000 nieuwe plekken nodig, denken Coa en het overlegorgaan, waar ook het kabinet in vertegenwoordigd is. Die aantallen dienen als basis voor het nieuwe bestuursakkoord. "Met de juiste maatregelen gaat het lukken", denkt Tichelaar. "In de jaren negentig hebben we grotere aantallen opgevangen."

Dan moet er wel wat veranderen. Het kabinet moet extra geld vrijmaken, want nu gaan berekeningen nog uit van de laagste raming. De uitstroom uit de azc's moet beter gaan lopen. Uitgeprocedeerde vluchtelingen moeten sneller verplicht worden tot vertrek.

Wordt hier geen haast mee gemaakt en komen er toch meer mensen dan verwacht, dan kan het zijn dat er op nieuw crisisopvangplekken moeten komen, ziet Tichelaar.

Lees vandaag in Trouw een uitgebreider interview met Jacques Tichelaar.

Asielzoekers demonstreren tegen hun verblijf in het tentenkamp op Heumensoord. De vluchtelingen vinden dat hun wachttijd in de noodopvang veel te lang duurt.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden