Extra Amsterdamse vliegende brigades om confrontaties met agenten te voorkomen

AMSTERDAM - De zogeheten 'vliegende brigades' van de Amsterdamse politie worden, in ieder geval tijdelijk, verdubbeld. De politie hoopt op deze manier meer gewonden bij de politie te kunnen voorkomen. De politievakbonden reageren enthousiast, maar pleiten ook voor structurele oplossingen.

Van een onzer verslaggeefsters

Naar aanleiding van een groot aantal rellen, waarbij in het afgelopen jaar tachtig agenten gewond raakten, maakten burgemeester Patijn en korpschef Kuiper eergisteravond bekend, dat de politie hard zou blijven optreden. Kuiper tekende er direct zelf al bij aan dat hard optreden ook harde reacties oproept. Vooral Marokkaanse jongeren en agenten botsten in de afgelopen maanden ongemeen hard. Tijdens de aanvaringen met Marokkaanse jongeren afgelopen weekeinde, raakten vier agenten lichtgewond.

Maar ook in de uitgaanscentra worden agenten door horecabezoekers van alle nationaliteiten belaagd. De bijna wekelijkse rellen op het Rembrandtplein leidden enkele maanden geleden tot het instellen van een vliegende brigade, bestaande uit leden van de mobiele eenheid, die zo snel mogelijk ter plekke moet zijn. Tot na de jaarwisseling zijn nu veertig leden van de ME direct inzetbaar.

De politievakbonden zijn enthousiast omdat nu ook de buitenwijken in Amsterdam-West en -Oost tijdens sluitingstijden van de disco's assistentie van de brigade kunnen inroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden