Extra Amerikanen naar Afghanistan

De Amerikaanse stafchef, admiraal Mike Mullen (AP) Beeld AP

Washington stuurt voor de zomer nog zeker 20.000 man naar Afghanistan. Met een ’Iraakse’ strategie moeten zij er het geweld indammen.

De Amerikaanse stafchef, admiraal Mike Mullen, maakte zaterdag bekend dat de huidige 31.000 Amerikanen en 30.000 andere buitenlandse Navo-militairen in Afghanistan, nog vóór de zomer versterking krijgen van 20.000 tot 30.000 man. Met de extra troepen wil Washington afrekenen met de opstandige taliban.

De Afghaanse regering reageerde gisteren positief op de mogelijke verdubbeling van het aantal Amerikaanse militairen. Kaboel stelt wel eisen. De Amerikanen moeten dáár ingezet worden, waar de nood het hoogst is. „In de provincie Helmand (in het zuiden), of aan de oostelijke grens (met Pakistan)”, aldus een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De Amerikanen proberen met de troepenversterking een Iraakse strategie uit in Afghanistan. In Irak werden vorig jaar 20.000 man extra ingezet, wat ertoe bijdroeg dat het geweld in het land afnam. De man die verantwoordelijk was voor die strategie, generaal David Petraeus, is sinds kort ook verantwoordelijk voor de strategie in Afghanistan.

In dat land is het geweld het afgelopen jaar toegenomen, met de meeste Amerikaanse doden sinds de invasie van 2001. De taliban „ hebben nog geen enkel gevecht gewonnen, maar ze hebben zeker meer geweld toegepast”, aldus admiraal Mullen. „We hebben nu wel genoeg mankracht om succes te hebben op het slagveld, maar we niet genoeg mensen om veroverd gebied vast te houden.”

De taliban zijn inmiddels opgerukt tot de buurtprovincies van hoofdstad Kaboel. Daar worden de komende maand al een paar duizend extra Amerikanen naar toegestuurd. Verder legde Mullen een verband tussen de toename van het aantal Amerikanen in Afghanistan en een afname in Irak, waar de veiligheidssituatie sterk verbeterd is.

Niet alleen het sturen van extra militairen heeft voor die verbetering gezorgd. Irak is ook een stuk rustiger geworden sinds de Amerikanen eind 2006 begonnen met het bewapenen en betalen van (soennitische) stammen, die de strijd aan moesten gaan met Al-Kaida in Irak.

Momenteel woedt er een debat of dit ook een geschikte strategie voor Afghanistan zou kunnen zijn. Mullen nam zaterdag vast een voorschotje met de suggestie dat stammen een grotere rol zouden kunnen spelen in de ’toekomstige strategie’. Critici vrezen chaos als de talloze rivaliserende Afghaanse stammen nóg meer wapens krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden