Extra aandacht voor demente ouderen is toe te juichen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Dat we als samenleving een eenvoudige maar belangrijke rol kunnen spelen bij de omgang met dementie bewijst winkelmanager Nico Spierenburg van de Albert Heijn in Doorn. Hij kwam in zijn winkel regelmatig verwarde mensen tegen, onder wie enkelen die soms vergaten af te rekenen. Hij besloot zijn personeel een training aan te bieden hoe je met dementerenden om moet gaan. Een goed initiatief.

In dit perspectief is het bedrag van zestien miljoen euro dat staatssecretaris Van Rijn beschikbaar stelt voor kennisverspreiding en trainingen alleen maar toe te juichen. De samenleving vergrijst en als gevolg daarvan moeten we ook rekening houden met meer dementerenden. In 2050 telt Nederland rond de 400.000 mensen met dementie (nu 250.000). Daarvan zal 70 procent thuis wonen, meer dan nu. De detailhandel, nutsvoorzieningen, overheden en zorg- en maatschappelijke instellingen moeten zich op die ontwikkelingen voorbereiden. Want net als met andere ouderen wil de overheid ook dementerenden zolang als het kan thuis laten wonen.

Toch mogen deze relatief kleine bedragen geen doekje voor het bloeden zijn. Voor dementerenden, die in hun werkzame leven hun steentje hebben bijgedragen aan de samenleving, moeten goede opvang en zorg beschikbaar zijn, ook in verpleegtehuizen. In de afgelopen jaren zijn er tal van signalen geweest van misstanden in tehuizen. Zelfs de vader van de staatssecretaris trok aan de bel vanwege de situatie van zijn demente echtgenote in een tehuis.

Verpleeghuisarts en columnist van deze krant, Bert Keizer, zei gisteren in Trouw dat er wel een miljard bij moest om mensen in verpleeghuizen van adequate en goede zorg te voorzien. Daarmee verwoordde hij de opvatting die bij velen leeft. De staatssecretaris lijkt dat signaal ook begrepen te hebben. Hoewel in de afgelopen jaren de zware zorg (verpleeg- en verzorgingstehuizen) bij bezuinigingen is ontzien, lijkt het er op dat deze categorie op Prinsjesdag er extra geld bij krijgt.

In de afgelopen weken hebben lezers van deze krant in tal van brieven en e-mails beschreven hoe dementie bij hun ouders of andere familieleden hun leven heeft geraakt. Dat was naar aanleiding van columns van Jean Jacques Suurmond en Bert Keizer. In onze sterk vergrijzende samenleving moeten deze kwetsbaren zich veilig en geborgen voelen. Daarbij is vanzelfsprekend een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, maar ook voor de individuele burger.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden