Expositie 'verloren kunst' online

Britse Tate Gallery toont vernietigde, gestolen en verstopte kunstwerken op speciale website

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Het urinoir van Marcel Duchamp uit 1917 en 'Merzbau' van Kurt Schwitters zijn wereldberoemd in de kunstgeschiedenis. Maar musea kunnen ze niet tentoonstellen, want ze bestaan niet meer. En zo zijn er meer beroemde kunstwerken die gestolen, gezonken, uitgegumd of met opzet door de kunstenaar vernietigd zijn. De Britse Tate Gallery heeft een website gelanceerd waarop in totaal veertig beroemde kunstwerken uit de twintigste eeuw worden 'opgeroepen'. Met foto's, filmpjes en interviews, ontwerptekeningen en krantenartikelen kunnen bezoekers van Galleryoflostart.com de verloren kunstwerken reconstrueren. En ontdekken onder welke omstandigheden de kunstwerken verdwenen zijn.

Duchamps urinoir verdween meteen nadat het was afgewezen voor de eerste tentoonstelling in 1917, kort nadat de kunstenaar er een foto van had laten maken. Pas in de jaren zestig zou hij replica's maken van de beroemde readymade.

De 'Merzbau' van Schwitters, een steeds groter wordende installatie in zijn atelier, zou meerdere keren worden vernietigd: eerst in de Tweede Wereldoorlog, vervolgens in Noorwegen. Van beide versies van de 'kathedraal van erotische ellende' zijn op de site foto's en tekeningen te zien.

Ook is er een 'afdeling' voor het portret van Winston Churchill door Graham Sutherland uit 1954. Op de website staat een filmpje van de onthulling van het doek, het was een gift van Churchills collega's uit het parlement voor z'n tachtigste verjaardag. Het schilderij was al in 1955 verscheurd en verbrand door mevrouw Churchill; haar man was er depressief van geworden. Bezoekers van de website begrijpen waarom.

De Gallery of Lost Art blijft precies een jaar online, daarna verdwijnt de website van internet.

DE VERDIEPING 8|9

Tijdelijke kunst is tijdelijk terug

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden