Expositie navolgers Rembrandt

AMSTERDAM (ANP) - “Rembrandt ist mein Gott”, riep een 18de-eeuwse kunsthandelaar ooit uit. Geen kunstenaar die tijdens de Verlichting zo vaak is nagebootst als de 17de-eeuwse Hollandse Meester. Vooral de Duitsers kopieerden Rembrandts wijdverbreide grafische werk dat het een aard had.

“Bij gebrek aan een inspirerende schildersschool van eigen bodem. Er was daar een enorm artistiek vacuüm, hoewel ze er zelf een tikkeltje anders over denken”, meent Liesbeth Heenk, samenstelster van de tentoonstelling die het Rembrandthuis tot en met 20 september aan de Duitstalige navolgers wijdt.

Imiteren was in de 18de eeuw overigens een doodnormale zaak. Kunstenaars toonden ermee aan dat ze hun leermeesters doorgrondden. Wel was het de bedoeling dat de na-apers een eigen draai aan het werk gaven. Twee Duitse representanten van de 'Hollandismus'-stroming zijn daar volgens Heenk behoorlijk in geslaagd: Georg Friedrich Schmidt (1712-1775), die Rembrandts onvoltooide etsplaat Oude man, zijn ogen beschaduwend met zijn hand aanvulde met een lichaam en een bibliotheek als achtergrond, en Christian Wilhelm Dietrich (1712-1774), die een kopie maakte van De aanbidding van de herders uit 1652 waarop hij het zo bewonderde licht-donkercontrast van zijn voorbeeld meesterlijk wist te treffen.

Noemenswaardig zijn verder de Oostenrijkers Franz Edmund Weirotter (1730) en 'Kremser' Schmidt (1718-1801. Daarnaast verzamelde Heenk ook producten van mindere goden, dat ze op stijlkenmerken, techniek en beeldmotieven of als pure reproductiegrafiek aan oorspronkelijk werk van Rembrandt koppelde.

De tentoonstelling, de tweede in de pasgeopende nieuwe vleugel, omvat 76 prenten. Daarvan zijn er 21 bruiklenen van de Kunsthalle in Bremen. De rest behoort tot de eigen collectie van het Rembrandthuis. Drie stukken, waaronder Dietrichs De aanbidding van de herders, zijn speciaal voor de expositie aangekocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden