Expositie Munch: Van Gogh de best bezochte van 2015

Kwam het door 'De schreeuw'? Of door het Van Goghjaar? Volgens directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben meerdere factoren bijgedragen aan de overweldigende belangstelling voor de tentoonstelling Munch: Van Gogh. Er kwamen tussen 25 september 2015 en afgelopen weekeinde 585.620 bezoekers kijken naar de ruim honderd kunstwerken van Edvard Munch en zijn inspirator Vincent van Gogh. Daarmee is het de best bezochte expositie van 2015, voor die over de Late Rembrandt, die 520.000 bezoekers naar het Rijksmuseum in Amsterdam trok.

De mogelijkheid om het iconische werk 'De schreeuw' van Munch te zien, heeft zeker een rol gespeeld, zegt Rüger. "Daar komt bij dat hier nog nooit een groot overzicht was van Munch, die ook niet in Nederlandse museumcollecties is vertegenwoordigd." Door die buitenkans kwamen er ook opvallend veel Nederlanders kijken: 163.000 ofwel 28 procent van het totaal aantal bezoekers, een verdubbeling van het percentage landgenoten dat normaal dit museum bezoekt.

Rüger: "Munch is ook een kunstenaar die tot de verbeelding spreekt met zijn beklemmende en expressieve werken. De insteek van de expositie was niet om te kijken wie nu de beste schilder is, maar onze bezoekers vinden het fijn om te vergelijken. Dat hebben we in het verleden ook gemerkt bij Van Gogh en Gauguin."

Ook het Van Goghjaar heeft invloed gehad. Er waren in 2015 veel activiteiten ter gelegenheid van zijn 125ste sterfdag. De massale toeloop leidde anders dan bij de Rembrandt-tentoonstelling niet tot veel meer klachten over (te) grote drukte. Dat komt ook, vermoedt Rüger, doordat de werken van Munch en Van Gogh over het algemeen groot zijn, anders dan de kleine etsen en prenten van Rembrandt. De nieuwe entree zorgt bovendien voor meer 'lucht' in het museum. Daarnaast boeken steeds meer mensen online een kaartje met een vastgestelde bezoektijd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden