Export popmuziek stijgt door dance

muziek

De exportwaarde van Nederlandse popmuziek over 2013 steeg tot ruim 158,8 miljoen euro, volgens Buma Cultuur een groei van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dance vormt nog steeds de hoofdmoot: Nederlandse dj's sleepten met shows over de grenzen ruim 110 miljoen binnen, 70 procent van het totaal. De exportstijging onderstreept volgens directeur Frank Helmink van Buma Cultuur de ondernemingszin van artiesten. "Kijk naar dance, waar iedereen subsidieloos doorbreekt." In 2013 werden meer dan 14.000 buitenlandse optredens verzorgd door 1086 Nederlandse artiesten. Koploper is Bingo Players met 157 optredens, daarna volgen nog 11 danceacts voordat de zanger Jacco Gardner met 125 buitenlandse optredens de eerste artiest met een ouderwetse gitaar is.

Kunst

undefined

Meer leden Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten krijgt er zestien leden bij. Bij dit selecte artistieke gezelschap voegen zich kunstenaars als Pierre Audi, Michiel Borstlap, Irma Boom, Iris van Herpen, Conny Janssen, Hans van Manen, Wendelien van Oldenborgh en Anne Vegter. Wat ze gaan doen is nog onbekend. Veel horen we tot nu toe niet over de Akademie. Vorige week tekende het bestuur met zijn Duitse collega's een statement tegen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Eind 2017 wordt besloten of deze Akademie iets toevoegt en mag blijven bestaan.

Culturele hoofdstad

undefined

Kunstwerk Mons toch tegen de vlakte

In het Waalse Mons, Culturele Hoofdstad 2015, is de houten kunstinstallatie 'The Passenger' van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze wegens instortingsgevaar afgebroken. Eigenlijk moest de overkapping één van de beeldbepalende werken worden van de komende kunstmanifestatie in de Culturele Hoofdstad, en vijf jaar overeind blijven. De installatie, gemaakt uit duizenden in elkaar gestoken rode, zwarte en houtkleurige plankjes en balkjes, was 85 meter lang en 16 meter hoog. Op kerstavond stortte een klein deel in, de afgelopen weken hoorden voetgangers de kolos wederom piepen en kraken.

Bij onderzoek kwamen meerdere beschadigingen aan het licht en volgens de gemeente vormde het een gevaar voor verkeer en voorbijgangers.

Quinze werkte er twee jaar aan, stichting Culturele Hoofdstad Mons betaalde er vier ton voor. De kunstenaar claimt zelf dat er nog nooit één van zijn werken is ingestort, en dat de eerdere verzakking door een aanrijding met een auto kwam.

undefined

uit

de

kunst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden