Update

Explosieven gevonden in post aan Obama en de Clintons

Politieagenten in de straat van het Time Warner gebouw in New York, waarin de redactie van nieuwszender CNN is gevestigd. Beeld EPA
Politieagenten in de straat van het Time Warner gebouw in New York, waarin de redactie van nieuwszender CNN is gevestigd.Beeld EPA

Er zijn explosieven aangetroffen in post aan verschillende prominente Amerikaanse Democraten, waaronder oud-president Barack Obama en voormalig minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Ook nieuwszender CNN ontving een verdacht pakketje, gericht aan voormalig CIA baas en Trump-criticus John Brennan. Het gebouw waarin de nieuwszender is gevestigd werd vandaag tijdelijk ontruimd nadat het pakket in de postkamer was gevonden.

Verschillende Congresleden en andere Democraten hebben soortgelijke bompost ontvangen, melden Amerikaanse media. Eerder deze week lag er al een pijpbom in de brievenbus van de Hongaars-Amerikaanse zakenman en miljardair George Soros, een belangrijke donateur van de Democraten en een tegenstander van president Trump.

Het ontploffingsmechanisme dat bij Soros is gevonden, is volgens de FBI vergelijkbaar met de explosieven die zijn gestuurd naar Obama, Clinton en CNN. Naar alle waarschijnlijkheid zijn alle bompakketjes door dezelfde persoon of groep verzonden, aldus hoofd contraterrorisme van de New Yorkse politie. Het motief van de bommenmaker is nog onduidelijk. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist.

De post gericht aan Obama en Clinton werd tijdens routinecontroles door de veiligheidsdiensten onderschept. Zij zijn daarom niet in gevaar geweest, aldus de FBI. De kans bestaat wel dat er nog meer pakketten opduiken.

Onderzoek

De geheime dienst is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart, waarbij zij “alle beschikbare middelen van de overheid, staat en lokale overheden zal benutten om de herkomst van de postpakketten te achterhalen en de verantwoordelijken te identificeren.”

De verdachte pakketjes, die enkel gericht lijken te zijn aan Democraten en critici van Trump, zetten de politieke verhoudingen verder op spanning in het al sterk verdeelde Amerika. Over twee weken zijn de Congresverkiezingen, waar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden op het spel staat. Nu hebben de Republikeinen nog de overhand, maar de Democraten zijn erop gebrand hen de meerderheid te ontnemen.

Het Witte Huis veroordeelt de pogingen tot gewelddadige aanvallen en zegt de situatie zeer serieus te nemen. “In deze tijden moeten we ons verenigen, moeten we samenkomen en een zeer duidelijke, sterke, onmiskenbare boodschap afgeven dat er in de Verenigde Staten geen plaats is voor daden of bedreigingen van politiek geweld”, aldus president Trump.

Hillary Clinton heeft laten weten dat het goed met haar gaat. Ze bedankte de veiligheidsdiensten voor het onderscheppen van het explosief, ‘lang voordat het haar huis had bereikt.’

Lees ook:
George Soros is in Hongarije staatsvijand nummer één

Voor degenen die geloven in geheime progressieve, liberale complotten om de wereld te overheersen, is de in Hongarije geboren Amerikaanse miljardair George Soros een voor de hand liggende boeman. Donald Trump haat hem, net als de Russische Vladimir Poetin én de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden