explosieven / De eerste stap op weg naar verbod clusterbom is gezet

De clusterbom is nog niet verboden, maar een groep van 46 landen heeft gisteren in elk geval de politieke wil getoond om tot zo’n verbod te komen.

door Nanda Millenaar

Van de 49 landen die de conferentie in Oslo bijwoonden, gaven alleen Japan, Roemenië en Polen hun fiat niet. De conferentie is een eerste stap in de richting van een verbod op het produceren, opslaan, gebruiken en verhandelen van de bommen. Uiteindelijk moet in het voorjaar van 2008 een juridisch bindend verdrag worden ondertekend.

De conferentie vond plaats op initiatief van Noorwegen, dat vorig jaar als eerste land een moratorium afkondigde op clustermunitie. In november vorig jaar besloot een aantal landen, na een zoveelste mislukte ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties, zelf afspraken te maken over een verbod op het gebruik van clusterbommen. „De tijd is gekomen te besluiten dat de wapens die zoveel leed veroorzaken niet langer gebruikt mogen worden”, zei de Noorse minister van buitenlandse zaken, Jonas Stoere.

Een clusterbom explodeert enkele meters boven de grond en verspreidt honderden kleine bommen, om een gebied schoon te vegen van militairen en tanks. Lang niet alle munitie ontploft. 5 tot 30 procent van de submunitie blijft liggen en eist nog jaren burgerslachtoffers, waaronder veel kinderen.

De discussie over het gebruik van clustermunitie laaide vorig jaar op, toen Israël in Libanon honderden clusterbommen gooide, samen zo’n vier miljoen stuks submunitie. De Verenigde Naties schatten dat 40 procent daarvan niet ontploft is. Dagelijks vallen er nog slachtoffers door onontplofte submunitie.

Maar voorlopig ligt er slechts een politieke verklaring. Rusland, de VS en China zijn fel tegen een verbod. Ook India, Israël en Pakistan boycotten de conferentie. De vraag is of het verdrag succesvol zal zijn, zonder instemming van deze grote producenten en gebruikers. De voorstanders hopen op een herhaling van 1997. Toen werd in Oslo een conferentie gehouden over een verbod op het gebruik van landmijnen in bevolkte gebieden, die leidde tot het Verdrag van Ottawa. Dezelfde landen die nu afwezig zijn, wilden dat verdrag niet ondertekenen. Het succes was er niet minder om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden