Explosieve plannen voor joodse woningen midden in een Arabische wijk

TEL AVIV - De Palestijnse leider Faisal Hoesseini heeft gisteren gewaarschuwd voor een nieuwe uitbarsting van geweld, net als eind september na het openen van de Hasmonese tunnel nabij de Tempelberg in Jeruzalem.

Twistpunt ditmaal is het Israëlische plan voor de bouw van joodse woningen midden in een Arabische wijk in Jeruzalem. De plannen voor de 132 wooneenheden in Ras al-Amoed - die reeds de zegen hebben van de burgemeester van Jeruzalem, Ehoed Olmert, en de minister van binnenlandse zaken, Eli Suissa - zullen zondag ter goedkeuring worden voorgelegd aan de districtscommissie voor planning. Het opmerkelijke daarbij is dat Suissa tot zijn benoeming tot minister aan het hoofd stond van diezelfde commissie. Volgens oud-burgemeester Teddy Kollek van Jeruzalem heeft Suissa indertijd geweigerd plannen voor de bouw voor Arabieren goed te keuren, zolang de bouwplannen voor de woningen voor joden in de wijk niet waren geregeld.

Het is niet het enige vreemde aan deze uiterst explosieve zaak. Want terwijl Israël een bouwcapaciteit van 115 procent toestaat voor de joodse bouwplannen, is die voor de Arabieren beperkt tot 50 procent. De uitleg van de minister luidde dat Arabieren doorgaans niet van hoogbouw houden. De Arabieren daarentegen beweren dat het onderdeel is van het Israëlische beleid om het aantal Arabische inwoners in de stad zo klein mogelijk te houden en het aantal joden zoveel mogelijk uit te breiden. Die discriminatie strekt zich uit tot haast alle gebieden. Zo komt slechts zeven procent van gemeentegelden ten goede aan de 170 000 Arabieren in de stad, die een derde van de bevolking vormen. Behalve in Ras al-Amoed heeft Israël ook bouwplannen in en rond andere delen van het Arabische Oost-Jeruzalem.

De waarschuwing van Faisal Hoesseini voor de gevolgen en zijn vergelijking met de rellen en bloedige confrontatie tussen Israëliërs en Palestijnen na de opening van de tunnel in september, is mogelijk zelfs nog treffender dan de Palestijnse leider zelf beseft. Want opnieuw speelt op de achtergrond de schimmige figuur van Irving Moscovitz een belangrijke rol. Moscovitz, een neuroloog uit Miami, die carrière en vele miljoenen heeft gemaakt met zijn privé-klinieken in Florida, was een van de geldschieters van Netanjahoe tijdens diens klim naar de top. Na de tunnel-opstand berichtte de Israëlische pers dat Moscovitz degene was geweest die er bij premier Netanjahoe en burgemeester Olmert op had aangedrongen de tunnel bij de Tempelberg te openen. Het tijdstip van de opening meteen na de Grote Verzoendag, zo beweren ingewijden, was zo gekozen omdat Moscovitz net in het land was voor de joodse feestdagen.

Moscovitz is overigens niet de enige buitenlandse 'financier' van de Israëlische premier. In de Israëlische media spreekt men openlijk van 'de miljonairs-club van Bibi', een club Amerikaanse magnaten die de Netanjahoe tijdens zijn lange verblijf in de VS om zich heen heeft verzameld en die hem financieel steunen. Een van de meest prominente leden in de 'club' is Ron Lauder (van Estée Lauder) die pas nog de Amerikaanse belastingdienst van kleur deed verschieten door ze dankzij een slordigheidje in de regels 95 miljoen dollar te onthouden.

Moscovitz staat bekend om zijn uiterst rechtse opvattingen en wordt op handen gedragen door de kolonisten, die hem de eretitel van 'weldoener' hebben toegekend. Hij heeft voor hen ook tal van gebouwen opgekocht in de islamitische wijk in Jeruzalem. Moscovitz is tevens eigenaar van enkele gebouwen en een hotel in het Arabische deel van de stad èn van de grond in de Ras al Amoed, de wijk waar nu die 132 woningen voor joden zijn gepland.

Hoewel hij zichzelf altijd op de achtergrond houdt en geen interviews geeft, maakt de Amerikaanse 'weldoener' er geen geheim van dat hij het als zijn plicht ziet mee te helpen aan de 'terugkeer naar Zion': “Na tweeduizend jaar van opoffering voor de droom naar Jeruzalem terug te keren, mogen we dat ons niet laten ontglippen”, sprak de dokter onlangs tijdens een ceremonie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden