Explosieve groei aantal pleegouders

Steeds meer mensen nemen een pleegkind in huis. Tv-spotjes dragen bij aan die ontwikkeling, maar ook het feit dat er meer geld is om de gastgezinnen te begeleiden.

De belangstelling voor het pleegouderschap is in Nederland enorm gegroeid. In Amsterdam zitten de trainingen voor aspirant-pleegouders tot de zomer bomvol. „We hebben het afgelopen half jaar 160 potentiële pleegadressen geworven. Dat is twee keer zoveel als normaal”, zegt Connie Zijlstra, hoofd Servicepunt Pleegzorg van Spirit Amsterdam.

Ook andere regio’s melden een sterk toegenomen interesse van aspirant-ouders. Pleegzorginstellingen in Midden-Brabant en de provincie Utrecht spreken van een verdubbeling van het aantal aanmeldingen. Via de website van Pleegzorg Nederland werden vorig jaar 5921 informatiepakketten opgevraagd. In 2007 waren dat er nog ruim 4200.

Hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns verklaart de toename van het aantal pleegouders uit de belangrijker rol die het pleeggezin in de jeugdhulpverlening heeft gekregen. De wachtlijsten werden volgens hem niet veroorzaakt door een tekort aan pleeggezinnen: „De bereidheid om andermans kind te helpen is in Nederland altijd groot geweest. Het probleem was eerder dat de pleegzorginstellingen onvoldoende geld en mankracht hadden om gezinnen te begeleiden.”

Nu zij daar wél meer geld voor hebben, kunnen de pleegzorginstellingen het reservoir van bereidwillige aspirant-ouders ook daadwerkelijk gaan aanboren. In de omgeving van Tilburg gebeurde dat vorig jaar middels ’warme werving’. Via bedrijven, scholen en woningcorporaties zochten voorlichters actief naar nieuwe pleeggezinnen.

Van grote invloed was ook de campagne van de Stichting ideële reclame (Sire), zegt Janette Reukers van Pleegzorg Nederland. Die startte op 30 juli vorig jaar, met als slogan: ’Je mag van een kind niet verwachten dat het zichzelf opvoedt als de ouders dat even niet kunnen. Pleegouders zijn bijzonder nodig’. Volgens Reukers gaf de campagne veel gemotiveerde mensen een laatste zetje.

Hermanns is ’verheugd’ over de ontwikkeling. Maar er zitten in Nederland nog steeds zo’n 20.000 kinderen in tehuizen, zegt hij. „Een veel te hoog aantal, ook in vergelijking met omringende landen. Veel van deze kinderen zouden in pleeggezinnen beter af zijn.”

Ook de pleegzorginstellingen benadrukken dat er nog steeds nieuwe pleeggezinnen nodig zijn. „Je kunt niet ieder pleegkind matchen met elk gezin”, aldus Zijlstra van Spirit. Voor bijvoorbeeld broertjes en zusjes en voor kinderen tussen nul en zes jaar blijft het lastig een plek te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden