’Explosies school Beslan door Russen veroorzaakt’

Ook de Russische veiligheidsdienst heeft schuld aan het grote aantal doden bij de gijzeling in Beslan, zo maken nieuwe beelden duidelijk.

Een film die bijna drie jaar na de gijzeling in de school in het Zuid-Russische Beslan is opgedoken, werpt nieuw licht op de bevrijdingsactie destijds. De video laat zien dat de explosies niet alleen in de school plaatsvonden, waar de Tsjetsjeense rebellen zich ophielden, maar ook werden veroorzaakt van buitenaf.

De Tsjetsjeense rebellen hielden in september 2004 ruim 1100 gijzelaars vast in een school. De Russische bevrijdingsoperatie ontaardde in een bloedbad. Er vonden enkele explosies plaats. Ook barstte een vuurgevecht los. Door de explosies stortte een deel van het dak van de gymzaal van school nr. 1 in. Bij de gijzeling vielen 334 doden. De helft daarvan was kind.

De video die nu is opgedoken, spreekt de officiële lezing van Moskou over het ontstaan van de explosies tegen. De maker en afzender zijn onbekend. De film stelt de FSB, de Russische geheime dienst, in een kwaad daglicht.

De video werd opgenomen met een handcamera. De eerste scène dateert van 3 september 2004. Rond drie uur ’s middags vinden twee explosies plaats. Een grote rookwolk daalt neer rondom het schoolgebouw. Ook klinkt er geschut.

In de scène die volgt, zijn zelfgemaakte bommen van de Tsjetsjeense rebellen zichtbaar. Deze liggen op een tafel. Op de achtergrond praten twee mannen. Het gaat waarschijnlijk om bomexperts. Volgens het Russische dagblad Kommersant zijn het legertechnici, die ondervraagd worden door de openbare aanklager. „De gaten in de muren kunnen niet veroorzaakt zijn door deze explosieven”, zegt één van de mannen.

Overigens werd de ’succesvolle’ rol van de FSB al eerder betwist. Bomexpert Joeri Saveljev beweert in een onafhankelijk rapport dat de veiligheidsdiensten verantwoordelijk waren voor de bloedige afloop. „Het bevestigt de originele versie dat de explosies niet kwamen van de gijzelnemers in de hal, maar dat de school beschoten werd door machinegeweervuur en granaten van buiten.”

Slachtoffers en nabestaanden hebben zich altijd al verzet tegen de officiële lezing van Moskou. Zij menen dat de autoriteiten de reddingsoperatie compleet deden mislukken.

De vlammenwerpers en de zware bewapening van de militairen, verslechterden juist de situatie. Tientallen overlevenden benadrukten eerder dat er ook van buitenaf explosies plaatsvonden. „De FSB geeft geen videomateriaal vrij dat de parlementscommissie gebruikte als bewijs”, zegt Susanna Doedijeva, leider van het comité Moeders van Beslan. Haar zoon kwam om tijdens de aanval.

Een onafhankelijke militaire analist, Alexandr Golts, meent dat de video het complete falen van de veiligheidsdienst laat zien. „Het is glashelder dat de autoriteiten de alternatieve versie over de aanval in Beslan niet willen horen.”

Moskou pleit zichzelf ondertussen vrij. Het rapport van een Russische parlementscommissie over het drama in Beslan, dat in 2006 over het verscheen, werd nooit vrijgegeven. Voorzitter Alexandr Torsjin suggereerde dat de rebellen destijds hun zelfgemaakte bommen tot ontploffing brachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden