Explosie op Japanse tanker blijkt aanslag

amsterdam – Een Japanse olietanker is eind juli aangevallen door terroristen in de Straat van Hormoez, een van de belangrijkste scheepsroutes ter wereld. Onderzoek van het schip in de Verenigde Arabische Emiraten heeft dat uitgewezen, zo meldde het staatspersbureau Wam gisteren.

Daarmee lijkt een eind gekomen aan de speculaties over wat er op 28 juli precies gebeurde op de 333 meter lange M. Star. De bemanning rapporteerde iets na middernacht een explosie, waarbij één opvarende gewond raakte en een reddingsboot van het dek stortte. Ook ontstond er een flinke deuk in het schip. Direct regende het theorieën: het zou een terreuraanval zijn geweest, later was sprake van een plotselinge vloedgolf, nog weer later van een botsing met een (Amerikaanse) onderzeeër.

Na inspectie van de deuk aan de stuurboordzijde is nu vastgesteld dat waarschijnlijk een klein bootje tegen de tanker is aangevaren. Dat zou de resten van zelfgemaakte explosieven verklaren die op de flank van de M. Star zijn aangetroffen. Het bootje zou gezonken zijn.

Deze lezing van de gebeurtenissen strookt met die van de Abdoellah Azzam Brigades, een aan Al-Kaida gelieerde extremistische groep die de aanslag eerder deze week opeiste. De groep noemde de naam van de zelfmoordenaar die ze op pad zou hebben gestuurd en publiceerde een foto van hem.

Of de groep daadwerkelijk verantwoordelijk is, wordt overigens betwijfeld: de Brigades zijn bekend, maar opereerden tot nu in een andere regio. Ze eisten eerder bomaanslagen in Sharm al-Sheik en een raketaanval op een Amerikaanse oorlogsschip bij Jordanië op. Die laatste aanslag was ook niet succesvol.

De aanslag in de Straat van Hormoez zal tankereigenaren verontrusten. Het toont de kwetsbaarheid van de schepen, ondanks patrouilles van Westerse marineschepen. Door de nauwe zeestraat tussen Iran, Oman en de Emiraten wordt 40 procent van de over zee getransporteerde olie vervoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden