Explosie in Oekraïense mijn eist tientallen levens

Regering in Kiev en seperatisten steggelen over hulpverlening aan de rand van Donetsk

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Bij een explosie in een steenkolenmijn in Oekraïne zijn zeker 33 doden gevallen. Een onbekend aantal mijnwerkers wordt nog vermist. Hun kansen zijn gering. Bij een ongeluk in dezelfde beruchte Zasjadko-mijn, aan de rand van Donetsk, vielen in 2007 al eens 106 doden.

De explosie heeft niets te maken met de oorlog. Hij werd veroorzaakt door een cocktail van aardgas en zuurstof. Op het moment van de explosie waren er 230 kompels aan het werk, 198 mijnwerkers zijn geëvacueerd.

Door de aanhoudende gevechten in de regio waar de pro-Russische separatisten het voor het zeggen hebben, komt de hulpverlening moeizaam op gang. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek hebben de separatisten zestig Oekraïense hulpverleners de toegang tot het gebied ontzegd.

Niets van waar, zegt rebellenleider Denis Poesjilin. Kiev heeft helemaal geen hulp aangeboden. Hij voegde daar aan toe: "Als we assistentie nodig hebben, vragen we die wel aan de Russen."

Ook over het dodental verschilden de separatisten en de Oekraïense regering in eerste instantie van mening. Net na de explosie riep de voorzitter van het Oekraïense parlement op om een minuut stilte te houden voor '32 omgekomen mijnwerkers'. Later trok hij dat getal weer in en kon hij enkel met zekerheid zeggen dat er in ieder geval één dode was gevallen. 's Avonds, toen de eerste lichamen waren geborgen, liep het dodental weer op.

Ondanks de oorlog en de economische ellende zijn veel mijnen in het oosten van het land nog in bedrijf. Veiligheidsvoorschriften zijn er niet of nauwelijks, waardoor er regelmatig ongelukken gebeuren. De Zasjadko-mijn dateert uit 1958. Het is een van de nieuwste, maar ook een van de gevaarlijkste omdat hij zich op een kilometer onder de grond bevindt.

De mijn is deels in het bezit van Yukhym Zvyahilsky, een goede vriend van voormalig president Viktor Janoekovitsj.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden