Explosie groene vacatures verwacht

Installateurs van zonnepanelen aan het werk.Beeld SANDER VAN DER TORREN

Tienduizenden extra vakmensen zijn nodig voor de overstap naar schone energie. Voor windmolens, zonnepanelen, isoleren, zuinige apparaten, het dichtdraaien van gaspijpen. Die moeten er snel komen, anders dreigen de klimaatplannen te mislukken. Die oproep stuurde de Sociaal Economische Raad (Ser) gisteren aan het kabinet.

De energietransitie wordt voelbaar in de arbeidsmarkt. Groene bedrijven worden booming, terwijl vervuilers klappen krijgen. Het rijk moet dat in goede banen leiden, zegt de Ser. Er komen in sneltreinvaart ‘groene’ vacatures bij. Nu al kunnen daarvoor 15.000 mensen direct aan de slag, in de bouw- en installatiesector. Het gaat om alle opleidingsniveaus. Van techneuten, tot IT’ers en ingenieurs.

Baangarantie

“Die personeelsvraag kan snel stijgen tot 40.000”, vreest ook Doekle Terpstra. Hij is voorzitter van installateurskoepel Uneto-VNI. Maar zover hoeft het volgens hem niet te komen. Integendeel. “Je kunt het personeelstekort zien als probleem. Ik zie het vooral als een enorme kans.” Jongeren die kiezen voor een duurzame baan zijn zeker dat ze aan de slag kunnen, zegt hij. Het biedt nieuwe kansen voor werknemers in de ‘oude economie’. “Schone techniek wordt de ruggengraat van onze economie.” Terpstra spreekt opgetogen van ‘baangarantie’ in de duurzame branche.

Vakbonden spreken vooral hun zorgen hun. Want terwijl er groene banen bijkomen, staat het werk in de fossiele energiebranche steeds meer onder druk. Er dreigen duizenden banen weg te vallen, zegt de Ser. Uiterlijk 2030 sluiten de vijf kolencentrales. In dat jaar moet ook de gaskraan dicht zijn, besloot minister Wiebes (klimaat en economie). De vuile energievormen wijken voor CO2-vrije energie. CNV en FNV zijn blij dat de Ser ook aandacht vraagt voor mensen die zeker hun werk verliezen, primair 2700 banen in de steenkoolketen. Ze steunen het idee voor een fonds, met honderden miljoenen euro’s, voor compensatie van ontslagen krachten.

Nee, zo’n fonds moet je niet optuigen, reageert Terpstra. Ja, hij ziet ook wel dat fossiele banen op termijn bij bosjes gaan wegvallen. “Juist omdat we dat al weten, kunnen we mensen tijdig om- en bijscholen.” Ze kunnen overstappen naar de groene sector. De huidige werknemers in de kolen-, gas- en olie-industrie kunnen straks duurzame installaties plaatsen. 

Omscholen

Bekend probleem is overstappen vaak moeilijk gaat. Een kolencentrale runnen is totaal wat anders dan een windmolen repareren. Terpstra, zelf oud-CNV-bestuurder denkt toch dat omschakelen vaak lukt. Opleidingsfondsen en UWV moeten daarmee helpen. Als het echt niet kan, zou financieel compenseren alsnog kunnen. Omscholen naar nieuwe vakken kost ook een lieve duit. Berekeningen moeten uitwijzen hoeveel, zegt Terpstra. Het prijskaartje kan worden afgewogen tegen het idee van een compensatiefonds.

Volgens FNV Havens is er geen sprake van: het een óf het ander. Een ‘kolenfonds’ met zeker 600 miljoen euro zou je kunnen aanspreken voor weggevallen inkomen en pensioenopbouw, maar tegelijk voor omscholing en begeleiding naar ander werk.

De banensector begint kansen te ruiken voor massale banenswitches. Geef mensen in de fossiele energiesector een ‘loopbaan-APK’, opperde een grote carrière-dienstverlener gisteren. Dan weten ze hoe lang er nog muziek in hun werk zit. En wanneer ze moeten uitkijken naar een nieuwe job. Er zijn al loopbaanadviseurs en vacaturesites die zich gaan storten op groene banen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden