Explosie Douglas op kortste afstand

EDMONTON - Hoezeer hij ook aan de grond zit, het optimisme van Troy Douglas blijft ongebroken. In Edmonton verbaasde de 38-jarige atleet na het uitzitten van twee jaar schorsing de sprintwereld met een explosie die tot de halve finales leidde. Op het koningsnummer, de 100 meter, waarop hij in het verleden dacht moeilijk uit de voeten te kunnen.

Zoals drie maal eerder in het verleden bleek die voorlaatste schifting voor hem het eindstation op dit niveau. Tijdens Olympische Spelen kon hij op de 200 ('88 en '96) en 400 meter ('92) de laatste stap tot de elite der sprinters ook net niet zetten. In Edmonton werd hij gisteren in de eerste halve finales achtste in 10.47. Maar sportief rehabiliteerde hij zich voor het onrecht dat hem in zijn nog altijd slepende nandrolonzaak is aangedaan.

Met 10,09 naderde Douglas zaterdag in de tweede ronde de top tien op de wereldseizoenranglijst. En leek een voor nationale begrippen prachtig Nederlands record gelopen. Maar voor de derde keer kwam een grensverlegging van de uit Bermuda afkomstige atleet niet in aanmerking voor erkenning. Dit keer omdat de windmeter langs de baan niet juist functioneerde. Voor Douglas werd een tegenwind (!) van 2.3 gemeten; titelverdediger Maurice Greene zou zijn 9,88 zelfs met storm tegen (-5.1) hebben gelopen.

Twee keer eerder ging het op het recordfront fout met Douglas, die niet voor het geluk naar Nederland lijkt te zijn gekomen. De eerste keer was twee jaar geleden tijdens de nationale titelstrijd in Apeldoorn, waar Douglas 10,16 liep. Het was de wedstrijd waaruit de geruchtmakende nandrolonzaak ontstond die nog altijd niet is afgerond. Door de Nederlandse tuchtcommissie werd Douglas vrijgesproken, maar hij bleek destijds nog niet in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort.

Vorige maand liep Douglas met 10,22 in het Belgische Heusden ook onder de nationale topper van Patrick van Balkom. Hij vertrok vervolgens naar het North Sea Jazzfestival zonder de voor record-erkenning vereiste dopingcontrole aan te vragen.

De ontwikkeling van Douglas op de 100 meter is opmerkelijk. In de eerste plaats natuurlijk omdat hij uit zijn optimisme de kracht kon putten twee jaar lang op topniveau door te trainen zonder dat er zicht was op internationale competitie en zijn hoge leeftijd niet in zijn voordeel sprak. Bovendien zat het hem tegen in zijn prive-leven en de nog steeds lopende beroepszaak tegen de IAAF bracht hem financieel aan de grond.

Sinds juni mag Douglas weer lopen, maar officieel moet zijn beroepszaak na meer dan twee jaar nog voor de arbitragecommissie van de IAAF dienen. Van maart werd het juli en voorloping staat het beroep nu voor september op de rol. Op de vraag hoe een dergelijke vertraging mogelijk is, verwijst vice-voorzitter Arne Ljungqvist op ,,de slechte samenwerking met de nationale bonden''.

Dan nog blijft het merkwaardig.

Ljungqvist: ,,Het leven is soms vreemd.''

In Edmonton, terug binnen de 'sprintfamilie' moest Douglas ervaren dat het steeds weer beantwoorden van vragen veel energie kostte. Hij hield contacten met de media af. Ook al omdat er emotioneel nogal wat loskwam door de vrijspraak van Frank de Boer in een vergelijkbare kwestie. Waarmee voor Douglas duidelijk werd wat zijn cynische trainer Kraaijenhof al eens zei: de wijze van dopingsrechtspraak wordt bepaald door geld en bekendheid.

In Edmonton kwam het besef dat Douglas zijn explosiviteit op de 100 meter heeft onderschat. ,,Toen ik bij Henk (Kraaijenhof, red) kwam, is de 100 meter op een zijspoor terecht gekomen.'' Vlak voor zijn uitsluiting twee jaar geleden, wees de 10,16 al op de onjuistheid van die beslissing. Waarbij de progressie volgens Kraaijenhof is toe te schrijven aan het gebruik van een door hem geïntroduceerde fibratieplaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden