Weblog
'Explosie' aan crowdfunding voor zonnestroom? Ik hoop het...
Dit jaar zullen particulieren 350 procent meer geld in collectieve zonneparken investeren dan vorig jaar, 4,5 in plaats van 1 miljoen euro. Dat voorspelt Zonnepanelendelen op basis van eigen onderzoek. Ik help ze hopen, maar heb grote twijfels.
Nederlanders beginnen warm te lopen voor zonnepanelen op andermans dak of op een zonneweide. Dat is wel duidelijk. Kijk naar de Euroborg en de ZonneWijde bij Breda. Kijk ook naar de bescheiden aanzet voor een zonneweide bij mijn eigen Bergen...
Investeerden particulieren vorig jaar 1 miljoen euro in dit soort zonneweides en zonnedaken, dit jaar staat de teller na vier maanden al op 1,5 miljoen. Bovendien zijn projecten van in totaal 2 miljoen nu 'in funding'. En als het zo doorgaat komt er na de zomer nog wel een miljoen aan projecten bij, verwacht Zonnepanelendelen. Samen 4,5 miljoen, 350 procent meer dan vorig jaar dus.
Eigenlijk weinig
Wat mij betreft mag het! Eigenlijk vind ik 4,5 miljoen nog erg weinig. Even ruw rekenen: bij 250 euro per paneel heb je het over 18.000 panelen, goed voor het jaarlijkse stroomverbruik van pakweg 1400 huishoudens. Nederland telt 7 miljoen huishoudens.
Een groei van 350 procent: van vrijwel helemaal niks naar een heel klein beetje. Maar: het zou het begin van een trend kunnen zijn, zoals ook de zonnepanelen op particuliere daken een paar jaar geleden nog van niks naar nét een ietsiepietse meer groeiden. Dus laten we zo'n groei vooral verwelkomen!
Versnelling? Nee, vertraging
Erger is dan ook dat ik vrees dat deze groei niet zal worden gehaald. Ik ben zijdelings betrokken bij die zonneweide in Bergen. En wat ik van de initiatiefnemers hoor, stemt niet vrolijk. Na een geslaagde eerste ronde volgens het postcoderoos-principe, kregen ze een maand geleden een tweede succes voor de kiezen: er is SDE+-geld beschikbaar voor het veel grotere deel van die zonneweide. 'Mooi', denk je dan. Dat wordt versneld aanleggen; in één keer het postcoderoos-deel en de SDE+-weide. Spaart geld, spaart tijd, spaart milieu!
Niet zo snel. Er zitten wat haken en ogen aan het SDE+-plan die plotseling de businesscase onder druk zetten. In het gunstigste geval speelt het project op basis van de huidige wetgeving quitte. Investeerders krijgen dan dus geen rendement en lopen wel het risico dat ze hun geld zien verdampen. Dat zou geen verantwoorde inzet van andersmans geld zijn, meent de coöperatie Bergen Energie. En met hen vrees ik iedereen die nuchter over investeren in duurzaamheid denkt. Dan kun je beter andere projecten steunen.
Fiscus lonkt naar volkstuintje
Welke hobbels de zonneweides allemaal nog moeten nemen, weet ik niet precies. Maar toevallig kwam vanochtend wel één kwestie naar buiten. Eneco spant namens een coöperatie een rechtszaak aan tegen de overheid. De overheid wil namelijk belasting heffen over het transport van de stroom van de zonneweide naar je huis. Heb je panelen op eigen dak, dan betaal je die belasting niet; bezit je geen gunstig dak en staan je panelen daarom iets verderop, dan moet je wel belasting afdragen.
Het is het oude verhaal: is de komkommer uit eigen achtertuin gratis, maar moet je over een komkommer uit een eigen volkstuintje verderop belasting betalen? Al 3,5 jaar geleden was dit een kwestie. En nog altijd niet opgelost dus. De radertjes van de Nederlandse overheid draaien tergend langzaam, vooral als het om de vervanging van milieuvervuilende door duurzame energie gaat. Waar zou dat toch door komen?
Op 4 juni dient de rechtszaak die Eneco heeft aangespannen.