Experts waarschuwen voor gevaren kunstmatige intelligentie

Beeld thinkstock

Een grote groep experts waarschuwt via een open brief van het Future of Life instituut voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. Het feit dat computers steeds slimmer worden biedt grote voordelen voor de samenleving, zo luidt hun betoog, maar de vrees bestaat dat ze zich tegen de mens keren.

De brief is onder meer ondertekend door Stephen Hawking, de oprichters van kunstmatig intelligentiebedrijf Deepmind en Tesla- en Space X-oprichter Elon Musk. Volgens hen en andere deskundigen is er meer onderzoek nodig naar het 'zelflerende aspect' van kunstmatige intelligentie, zodat ontwikkelde systemen blijven doen wat we willen.

Een van de initiatiefnemers van de brief is Stuart Russell van de Universiteit van Berkeley, die ook het standaardwerk 'Artificial Intelligence: A Modern Approach' schreef dat op universiteiten over de hele wereld wordt gebruikt.

Onderwerping
Volgens de brief biedt kunstmatige intelligentie de samenleving gemak en 'efficiency', maar niemand weet hoe ver de intelligentie van computers reikt. De vrees leeft dat computers zichzelf op den duur gaan verbeteren en zo ontsnappen aan de menselijke controle en de mensheid op termijn gaan onderwerpen.

In een bijgevoegd document met onderzoeksprioriteiten geeft het instituut voorbeelden van kunstmatige intelligentie, waaronder dat van een zelflerende robot. Zo'n robot is erop geprogrammeerd om een bepaalde taak uit te blijven voeren, en zal daarom altijd situaties vermijden die het volbrengen van die taak in de weg staan. Dat heeft voordelen, maar kan problematisch worden zodra het systeem opnieuw geprogrammeerd of gedeactiveerd moet worden, omdat de robot in kwestie ook dát zal proberen te vermijden.

Menselijk ingrijpen
De brief doet daarom een oproep om aandacht te besteden aan uitzonderingen die menselijk ingrijpen mogelijk blijven maken. Ook de wetgeving rondom kunstmatige intelligentie speelt daarin een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto's die gebruik maken van zelflerende systemen. Dit soort auto's rijden weliswaar nog niet rond op de openbare weg, maar het is belangrijk om nu al na te denken over kwesties zoals aansprakelijkheid om een toename in rechtszaken te voorkomen, aldus de experts.

Het Future of Life instituut pleit daarom voor onderzoek naar de snijvlakken tussen kunstmatige intelligentie en andere vakgebieden. Hawking en Musk hebben al eerder zorgen geuit over de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Hawking zei begin december nog dat zelfdenkende computers het einde van de mensheid kunnen betekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden