Update

Experts: Máxima te snel koningin genoemd

null Beeld anp
Beeld anp

Prinses Máxima had de titel koningin nog helemaal niet mogen krijgen. Dat stellen een aantal juridische deskundigen vrijdag in NRC Handelsblad. Volgens hen is in de wet bepaald dat daar eerst uitgebreid over vergaderd moet worden in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte maakte nadat koningin Beatrix haar troonsafstand aankondigde, bekend dat prinses Máxima bij de inhuldiging van haar man Willem-Alexander, de titel koningin zal krijgen. Dat gebeurde voorheen ook met de vrouwen van Willem I, II en III. 'Rutte heeft voor zijn beurt gesproken', concludeert de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in de krant.

Volgens bestuursrechtdeskundige Twan Tak negeren Kamer en kabinet wetgeving uit 2002. 'Het gaat om belangrijk staatsrecht en om een vrij nieuwe wet. Die kun je niet negeren onder verwijzing naar gewoonterecht uit de negentiende eeuw.' Volgens hem kan verwarring over de koninginnetitel van Máxima negatieve invloed hebben op internationale relaties, omdat niet duidelijk is dat zij geen staatshoofd is.

De Rijksvoorlichtingsdienst stelt dat het besluit om Máxima koningin te noemen niet te maken heeft met een staatsrechtelijk vraagstuk. 'Er is geen besluit, wet of regelgeving voor nodig. Het is gewoonte of vast gebruik', aldus een woordvoerster. Ze verwees naar de echtgenotes van koning Willem I, II en III, die ook allen koningin werden genoemd. Bovendien is het volgens de dienst ook in lijn met de internationale gang van zaken.

Reacties uit de politiek
D66 vindt dat premier Mark Rutte voor de troonswisseling van 30 april nog eens goed moet uitzoeken of prinses Máxima wel koningin mag gaan heten. 'Het zou slordig zijn als na 30 april blijkt dat Máxima de titel koningin eigenlijk niet mag voeren', stelt senator en staatsrechtgeleerde Hans Engels. 'Indien nodig kan Rutte dan alsnog een wijziging van de wet door de Tweede en Eerste Kamer loodsen', stelt Engels.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft geen problemen met de gang van zaken. 'Na de aankondiging is er door het parlement geen bezwaar gemaakt', stelt Van Raak. Een aanpassing van de wet is volgens hem niet nodig. 'Je hoeft niet overal een wet voor te hebben', zegt hij.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt de titel koningin voor Máxima 'geen politiek issue'. Het gaat om een aanspreektitel die Rutte bekend heeft gemaakt op de dag dat Beatrix haar aftreden aankondigde, maar waarvoor verder niets geregeld hoeft te worden. 'Wat ons betreft is er niets aan de hand.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden