Experts: marktconsultatie rond Fyra kan wel

Fabriek Fyra Beeld ANP
Fabriek FyraBeeld ANP

Het is best mogelijk om vervoerders te vragen of ze kunnen helpen bij het oplossen van de problemen die zijn ontstaan door het uitvallen van de Fyra. Een zogeheten marktconsultatie hoeft niet per se de verwachting te wekken dat er ook een aanbesteding volgt. Dat zeiden drie experts dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

redactie

'Er ontstaan pas verplichtingen als de Staat besluit na een marktconsultatie door te schakelen naar een aanbesteding', aldus Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht van de VU Amsterdam. Hij benadrukt wel dat die gesprekken goed ingericht moeten worden, zodat alle partijen even veel kansen hebben. Ook moet in de huidige contracten niet staan dat een marktconsultatie niet mag.

Viola Sütö van LegalRail vindt eveneens dat een marktconsultatie binnen de mogelijkheden van de staatssecretaris ligt. 'Niets staat dit in de weg. Als je er maar open en transparant over bent, zijn er geen problemen', vindt zij. Bovendien win je er tijd mee, denkt zij.

Ook Frederik van Nouhuys, advocaat op het gebied van aanbestedingsrecht, stelt dat vragen vrij staat. Volgens hem kan staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) er zelf voor zorgen dat er geen verwachtingen worden geschept. 'Als ze zegt: dit is puur om mijn licht op te steken, dan zijn er geen verwachtingen.'

De vierde expert, hoogleraar internationaal en Europees aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza van de Universiteit Utrecht, vond wel dat met een marktconsultatie de verwachting van een aanbesteding wordt gewekt. 'De Staat moet niet van twee walletjes eten, zolang de concessie nog loopt', zei ze, verwijzend naar de afspraken over wie er op het spoor mag rijden.

De experts zijn door de Kamer uitgenodigd omdat ze zeker willen weten dat een marktconsultatie niet kan. Mansveld stelt dat dit niet mogelijk is, omdat er dan een juridisch hellend vlak ontstaat. Ze wil geen verwachtingen scheppen en wacht tot de NS in oktober met een alternatief plan komt. Pas als blijkt dat dat plan onvoldoende is, wil ze eventueel met andere vervoerders om tafel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden