Experts laken afschaffen 'aanrechtsubsidie'

den haag – ’Buitengewoon treurig’, noemt hoogleraar rechtswetenschappen Jos Teunissen (Open Universiteit Nederland) de voorgenomen afschaffing van de overdraagbare heffingskorting, ook wel ’aanrechtsubsidie’. „Niemand lijkt te beseffen dat de minima de dupe zijn van deze maatregel”, zei Teunissen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over hervormingen in het belastingstelsel gisteren.

Bij een echtpaar of gezin waar een van de twee werkt, heeft ook de niet-werkende partner recht op de algemene heffingskorting, die is vastgesteld op 1987 euro. In het regeerakkoord staat dat deze fiscale korting over een periode van twintig jaar wordt afgeschaft.

„In 2007 toen er ook gesproken werd over afschaffing, heb ik mijn zorgen geuit”, zegt ook voormalig universitair hoofddocent economie Hettie Pott-Buter. „Bij de sociale minima betekent het wegvallen van de overdraagbare heffingskorting een inkomensachteruitgang van ruim 14 procent. Deze mensen komen dan in grote financiële problemen.”

In het regeerakkoord staat verder, dat de afschaffing van de heffingskorting ook geldt voor bijstandsgerechtigden. Een uitzondering is gemaakt voor AOW’ers. „Juist ouders met een bijstandsuitkering worden dan getroffen. Dit terwijl zo'n gezin meer kosten maakt dan een hoogbejaarde die wel recht blijft houden op de korting”, zegt Pott-Buter.

De lagere inkomens merken de afschaffing het meest, maar de huidige regeling heeft wel een vervelend bijeffect, stelt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers. Doordat mensen die niet deelnemen aan het arbeidsproces door het overdragen ook heffingskorting krijgen „zou een tot voor kort werkloze partner die kortere tijd aan de slag wil de eerste 2000 euro voor niks arbeid verrichten. Echt aantrekkelijk om aan de slag te gaan is het daardoor niet”, zegt Schippers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden