Experts kraken rekentoets

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De rekentoets, de toets die vanaf dit schooljaar verplicht wordt afgenomen in het voortgezet onderwijs, deugt niet. Dat is de vrijwel unanieme conclusie van een groep deskundigen die er gisteren zijn licht over liet schijnen in de Tweede Kamer. "Als driekwart een onvoldoende heeft, dan klopt de toets niet", zei Marja van den Heuvel-Pashuizen, hoogleraar reken- en wiskundedidactiek.

Emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats maakte, voor hij naar de Kamer ging, zelf een rekentoets. Hij kwam tot verontrustende conclusies. Driekwart van de vragen kwamen op hem over als 'absurd' en 'gekunsteld'. Op een totaal van zestig vragen vond hij er zeker elf die dubbelzinnig waren. Twaalf waren van het niveau dat een kind van acht moet hebben. "Die toets toetst niet wat getoetst moet worden", zei Van de Craats. "Deze moet van tafel."

Hij kreeg steun van Anne van Streun, die zich eerder als 'voorzitter rekenen' van onderwijscommissie Meijerink over het rekenonderwijs boog. "Deze toets zit volledig op een verkeerd spoor. In het vmbo kiest tachtig procent van de leerlingen wiskunde. Toch haalt maar twintig procent van hen een voldoende voor de rekentoets. "De opgaven moeten helemaal opnieuw worden gemaakt", was zijn conclusie.

De Tweede Kamer debatteerde al eerder deze maand over de rekentoets. Die is twee jaar geleden in het leven geroepen nadat was gebleken dat Nederlandse kinderen zwak scoren op rekenvaardigheden. En omdat wiskundedocenten betoogden dat rekenen iets heel anders is dan wiskunde, moest er een aparte leerlijn voor rekenen komen, inclusief eindtest.

De nieuwe rekentoets is de afgelopen twee jaar getest. Beide jaren waren de resultaten dramatisch. Op het laagste niveau van het vmbo, basis, haalde in het voorjaar van 2013 nog geen kwart van de scholieren de toets. Maar ook onder de vmbo-t'ers kwam het aantal geslaagden op slechts 32 procent. Op de havo haalde 28 procent de toets, van de vwo'ers slaagde 78 procent.

Het was de bedoeling dat de resultaten van de toets vanaf volgend jaar op de cijferlijst van scholieren te zien zouden zijn. Onder druk van de Kamer gaat dat niet door. Staatssecretaris Dekker wil nu de resultaten pas vanaf 2016 op de lijst zetten. Dan kunnen scholieren ook zakken vanwege een slecht gemaakte rekentoets. De vraag is of de Kamer akkoord gaat. Een meerderheid is bijzonder kritisch over de enorme hoeveelheid toetsen. Dekker zelf had al een waslijst aan verbeterpunten opgesteld.

Nu deskundigen met zoveel stelligheid zeggen dat de toets ondeugdelijk is, vraagt D66 vandaag om heropening van het debat over de rekentoets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden