Experts in actie tegen de stemmachine

AMSTERDAM (ANP) - Een groep deskundigen is op internet een actie begonnen tegen de stemmachine. Op wijvertrouwenstemcomputersniet.nl legt initiatiefnemer en oprichter van internetaanbieder XS4All Rop Gonggrijp uit dat hij verkiezingen via de stemcomputer wil kunnen controleren.

Bij de 'bezorgde burgercoalitie' hebben zich onder meer softwareschrijver Peter Knoppers van de TU Delft, onderzoekster Anne-Marie Oostveen van het Rathenau Instituut en sleutelexpert Barry Wels aangesloten.

Het wantrouwen ontstond bij Gonggrijp toen hij bij de laatste verkiezingen in Amsterdam voor het eerst werd geconfronteerd met een stemcomputer. Knoppers legde donderdag uit dat hem hetzelfde overkwam, vijf jaar geleden.

Geen stemmachine

De actiegroep spreekt consequent over stemcomputer. Stemmachine is een misleidende naam omdat het een computer is, oordelen de leden. De broncode van de gebruikte software moet worden gepubliceerd, zegt Gonggrijp. Van elke stem moet een kopie worden gemaakt om de uitslag achteraf te kunnen controleren en een steekproef te kunnen uitvoeren, voegt Knoppers toe.

,,De controle op de telling van de stemmen is vele mensen uit handen gerukt en ligt nu bij een handjevol technici, testinstellingen en ambtenaren'', stelt Gonggrijp op de site. De groep programmeurs, computerbeveiligers en systeembeheerders geniet naar eigen zeggen iedere dag van alle mogelijkheden van de techniek. Nog nooit een stem kwijt

Het ministerie van Binnenlandze Zaken gaat ervan uit dat de machines betrouwbaar zijn, laat een woordvoerder weten. De computers zijn verzegeld en op elk moment is terug te vinden hoe er is gestemd. ,,Er is nog nooit een stem kwijtgeraakt.''

Nedap weigert

De NV Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap), dat circa 90 procent van de in Nederland gebruikte stemmachines levert, peinst er niet over om de broncode vrij te geven. ,,Wij geven die code niet vrij om twee redenen. Ten eerste vanwege onze commerciële belangen. Met die code kan iedereen onze machines nabootsen. Ten tweede is er niet veel nodig om de stemmachine in diskrediet te brengen door de software door willekeurige derden te laten controleren'', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden