Expertisecentrum veiligheid en vuurwerk

De twee 'wetenschappelijk adviseurs vuurwerkopslagen' zullen het niet al te druk krijgen bij het expertisecentrum externe veiligheid en vuurwerk (CEV), dat minister Pronk vandaag in Bilthoven opent. Het centrum is opgericht naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede, maar minister Pronk heeft de regels al zo aangescherpt dat er voor de adviseurs weinig eer meer te behalen valt. Zwaar evenementenvuurwerk, dat bij SE Fireworks middenin een woonwijk lag, moet 800 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing worden opgeslagen. ,,Eigenlijk is de vuurwerkbranche op dit moment het eenvoudigst. Het gaat om 25 met naam bekende bedrijven. Ons advies is: lees de regels en handel ernaar'', zegt dr. Ben Ale, hoofd van het CEV.

George Marlet

Tot de vuurwerkramp gaf het ministerie van defensie advies over de opslag van evenementenvuurwerk. Aan die adviezen bleek veel te mankeren. Bovendien was de rol van Defensie voor gemeenten verwarrend omdat het ministerie ook controleerde en in de praktijk als 'bevoegd gezag' optrad. Het kabinet heeft daaraan een eind gemaakt. Het afgeven van vergunningen en het toezicht zijn taken van provincies en gemeenten.

Adviezen komen voortaan van het onafhankelijke CEV, onderdeel van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM). Dat had al een kleine afdeling externe veiligheid met zes medewerkers. Gemeenten weten de weg naar het expertisecentrum al te vinden. Ale: ,,We krijgen nu al een paar vragen per dag, hoofdzakelijk van gemeenten. Ze willen weten of het op een bepaalde plek veilig is, of er kan worden gebouwd en welke regelgeving van toepassing is.''

Het nieuwe centrum heeft zeventien medewerkers. Zij krijgen veel werk aan het opzetten van een landelijke registratie van risicosituaties met gevaarlijke stoffen, zowel bij transport als opslag. Als alles goed gaat, kunnen overheden en burgers vanaf begin volgend jaar een databank raadplegen waarin gegevens van 6 à 10000 bedrijven zijn opgenomen. CEV-hoofd Ale: ,,Die gegevens zijn nu ook al openbaar, maar moeilijk te achterhalen en over allerlei instanties verspreid. Begin volgend jaar moet het mogelijk zijn om via een internet-site je postcode in te toetsen om te zien welke transporten en bedrijven met gevaarlijke stoffen in de buurt zitten.'' Het gaat dan onder meer om alle chemiebedrijven, LPG-stations, ammoniak-koelinstallaties, opslag van bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen en rangeeremplacementen.

De betrokken ministeries bekijken nog of de databank het kwaadwillenden niet erg makkelijk maakt om een aanslag te plegen. Ook nog in discussie is het vermelden van de zogeheten effectafstanden: tot welke afstand leidt een ongeluk tot doden dan wel gewonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden