Experimentele behandeling voor groep ALS-patiënten in Utrecht

Deelnemers aan de Amsterdam City Swim vertrekken bij het Marine Etablissement. Met dit zwemevenement door de Amsterdamse grachten wordt geld opgehaald voor onderzoek naar de spierziekte ALS.Beeld ANP

In het UMC Utrecht start waarschijnlijk nog dit jaar een experimentele behandeling voor een specifieke groep ALS-patiënten. Het is de eerste behandeling die is gericht is op aangedane genen. Het doel is stilstand van de ziekte en spierversterking.

Dat is een belangrijke stap in het onderzoek om de ziekte effectief aan te pakken, meldt het ziekenhuis. In Nederland leven 1500 mensen met ALS. Jaarlijks krijgen vijfhonderd nieuwe patiënten de diagnose en overlijden evenveel mensen aan de ziekte. Tot nu toe kunnen alleen maar de symptomen worden bestreden.

De levensverwachting na een diagnose van ALS is meestal drie tot vijf jaar. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming, waarbij uiteindelijk ook de ademhalingsspieren uitvallen.

Volgens het hoofd van het ALS Centrum in Utrecht, Leonard van den Berg, 'begrijpen we de ziekte steeds beter'. ALS is net als kanker niet één ziekte. Het gaat om verschillende ziekten die om verschillende behandelmogelijkheden vragen.

De onderzoekers werken aan een injectie die moet voorkomen dat een fout stukje DNA met de naam 'C9orf72' zich blijft kopiëren. Dat is het geval bij zo'n zeven procent van de ALS-patiënten, dus er gloort hoop voor slechts een kleine groep.

Toch benadrukt het UMC dat op veel terreinen enorme sprongen voorwaarts worden gemaakt: duidelijker zicht op de verschillende oorzaken, medicijnen die getest kunnen worden, ontwikkeling van stukjes erfelijk materiaal. De experimentele behandeling wacht op groen licht van het landelijk orgaan dat medisch onderzoek toetst. Daarna worden de eerste patiënten geselecteerd voor de studie.

Lees ook:

Stephen Hawking (1942-2018): Een medisch en wetenschappelijk wonder

Hij was een medisch wonder, niemand leefde zo lang met spierziekte ALS. Minstens zo miraculeus was het dat zijn boek over ruimte en tijd een internationale bestseller werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden