Experiment Oltmans bij voorbaat mislukking

AMSTELVEEN - De interlandcarrière van Bram Lomans is voorlopig weer even voorbij. Bondscoach Roelant Oltmans had het talent uit Jong Oranje bij de nationale hockeyselectie gehaald om ook met hem te kunnen experimenteren toen het om het inslaan van strafcorners ging. Gezien de wijze waarop de Bredanaar zich in twee oefenduels met Ierland (1-1 en 5-0) mocht manifesteren, was het probeersel bij voorbaat tot mislukken gedoemd.

Vrijdagavond in Eindhoven werd Lomans alleen voor dat doel als vliegende wissel ingezet, zaterdagavond in Amstelveen mocht hij nog een deel van de tweede helft meespelen. In beide gevallen kon de topscorer van het naar de overgangsklasse gedegradeerde Push - Lomans verhuist volgend seizoen overigens naar HGC - er begrijpelijkerwijs geen chocola van maken. De zin van het experiment ontging de meeste toeschouwers dan ook. Oltmans streefde met betrekking tot de 20-jarige krachtpatser geen ander doel na dan het inventariseren van alternatieven in de personele sfeer. Maar alleen daarvoor had hij Lomans niet tot international hoeven bombarderen om hem vervolgens weer te droppen.

De positie van 'strafcornerpusher' is vacant sinds biologiestudent Floris-Jan Bovelander de wijk nam naar de universiteit van Chicago en Taco van den Honert een sabbatical summer inlaste. Die mutaties noopten de bondscoach er toe naar alternatieven te speuren. Over twee maanden staat de EK in Dublin op de kalender, en het is Oltmans er alles aan gelegen met de beker op Schiphol te landen. De continentale kampioen plaatst zich voor de Olympische Spelen. Mocht de missie in Ierland niet slagen, dan biedt een kwalificatietoernooi begin volgend jaar volop ruimte voor een herkansing. Maar omdat het nu afgeronde seizoen al lang en slopend was, zouden de manschappen van Oltmans de komende jaargang wat minder vaak op hun tandvlees willen lopen.

Omdat succes in het tophockey voor een belangrijk deel van de korte corner afhangt, ontsteeg de tweekamp met Ierland zowaar het gebruikelijke eindejaars barbecue-gehalte. Vrijdag dwaalden de gedachten van de internationals ver van het nakende EK af, bij de herhalingsoefening in Amstelveen was er de bereidheid de mouwen nog één keer op te stropen, teneinde een nieuwe smadelijke afgang te voorkomen. Erik Jazet had een belangrijk aandeel in de grote 5-0 zege. Van de zeven strafcorners verzilverde hij er drie. Van Pelt en Brinkman scoorden de velddoelpunten.

Graadmeter

Jazet, die bij Bloemendaal met redelijk succes cornerkiller Bovelander opvolgde, heeft de zorgen van Oltmans enigzins kunnen wegnemen. Enigzins, want Ierland is natuurlijk niet zo'n betrouwbare graadmeter als Engeland en Duitsland in de oefenwedstrijden na de zomervakantie die voor de hockeyers op 17 juli eindigt. Bij het begin van het nieuwe seizoen kan de trainer ook weer over Poortenaar (herstellend van een hamstringblessure) en Veen (studie) beschikken.

Voor de corner heeft Oltmans in 'noodgevallen' altijd nog Van Pelt achter de hand. De HDM'er werd in de beide potjes tegen de Ieren in figuurlijke zin voor de voeten gelopen door Jazet. Vrijdag begon de Hagenaar in de verdediging om na de rust naar het middenveld te verhuizen. Net als zaterdag de gehele wedstrijd, kwam Delissen door die 'move' in de spits terecht. De bescheiden Van Pelt groeide gestaag in zijn rol, maar was bedroefd dat hij zijn kwaliteiten niet mocht etaleren bij het inslaan van strafcorners. Bij HDM groeide hij in die kwaliteit in de play-offs tot grote hoogte.

Gegeven dat feit was het nog minder verklaarbaar dat Oltmans de onervaren en op bescheiden niveau (onderin de hoofdklasse) acterende Lomans als pinchhitter aan de rand van de cirkel testte. Het systeem van de vliegende wissels biedt een coach tal van mogelijkheden als de nood daadwerkelijk aan de man komt. In theorie zouden Bovelander en Van den Honert in de tweede helft van augustus vakantie kunnen vieren in Ierland. Ze dienen alleen oproepbaar te zijn als er een strafcorner ingemept moet worden. Oltmans vindt die spelregelwijziging een gruwel en heeft morele bezwaren er gebruik van te maken. “Er is een aantal sporten waarin het toepassen van die mogelijkheid heel normaal is. Ik kan er op dit moment nog niet mee omgaan. Voor mij is het een hypothetische regel, iemand puur voor de corner van de bank te halen. Je kunt met de huidige reglementen zelfs een heel cornertrio in het veld brengen, maar dat gaat mij te ver.” Het 'ompraten' van Van den Honert is in het geheel niet aan de orde.

Ooit zal Oltmans ongetwijfeld zijn voordeel uit de “slechte regel” halen. Zoals zijn collega van het Duitse Uhlenhorst (veelvoudig winnaar van de Europa Cup) deed, toen zijn club in een cruciale competitiewedstrijd kort voor tijd met 1-0 achterstond. Toen Uhlenhorst in de slotfase twee corners versierde, strompelde de geblesseerde Carsten Fischer het veld op om zijn ploeg alsnog aan de overwinning te helpen. Oltmans: “Dat kun je alleen doen met een heel ervaren kracht. Want de mentale belasting die je op de schouders van een speler legt is gigantisch.” De 'nuchtere, stoïcijns lijkende' Lomans is daar uiteraard nog niet rijp voor. “Het was een bewust experiment”, legt Oltmans uit. “Ik wilde eens zien hoe hij uit de voeten kan met een corner.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden