Experiment met tolerantie in Tibet

China bevestigt de nieuwe vrijheid niet, de media zwijgen

PEKING - Begin deze maand werd ze in haar flatje in Peking onder huisarrest gesteld, maar deze week mocht de kritische blogster Woeser plotseling afreizen naar haar thuisland Tibet. "Mij werd toegestaan te gaan", meldt ze op haar twitteraccount.

Van de zogenaamde nieuwe tolerantie op de hoogvlakte, die Tibetaanse onafhankelijkheidsgroeperingen melden, ziet Woeser echter niets. "Zaken die niet mogen, zijn er in overvloed - niets tolerantie."

In sommige gebieden zou het plotseling zijn toegestaan foto's van de dalai lama, de Tibetaanse spirituele leider, te verafgoden op het altaar thuis of in kloosters. Maar de Chinese overheid liet gisteren aan de BBC weten dat deze vereringen illegaal blijven. Het bezit van het portret van de dalai lama is sinds 1996 verboden, maar het toezicht op dat verbod verschilt sterk van gebied tot gebied.

Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap is de tolerantie een plaatselijk verschijnsel om de spanningen in de Tibetaanse gemeenschap een uitlaatklep te geven. De plaatsen waar de foto's vereerd zouden mogen worden, zagen een hoog aantal zelfverbrandingen. De afgelopen jaren hebben 120 Tibetanen, vooral jongeren, zichzelf verbrand. In een poging dat te stoppen, zouden gelovigen niet langer gedwongen worden in kritieksessies hun eigen kerkvorst verbaal met modder te besmeuren. De autoriteiten zouden nog nadenken over het verminderen van het aantal politiemensen rond kloostergemeenschappen, aldus Tibetaanse onafhankelijkheidsorganisaties in het buitenland.

In China worden de 'experimenten met tolerantie' niet bevestigd. De Chinese media zwijgen als het graf over de nieuwe vrijheid, die slechts in enkele door Tibetanen gedomineerde gebieden in de West-Chinese provincies Sichuan en Qinghai zou voorkomen.

Wel wordt er al een tijd gespeculeerd dat de Chinese president Xi Jinping, nu drie maanden in zijn eerste termijn, een andere koers vaart dan zijn voorganger Hu Jintao. Xi's vader had als minister goede banden met de dalai lama.

De dialoog met de dalai lama is onder Hu op de klippen gelopen. Peking steekt miljarden in de ontwikkeling van de Tibetaanse economie, maar Tibetanen zeggen dat al die vooruitgang vooral de Han-Chinezen zelf ten goede komt en dat hun geloof en tradities slachtoffer zijn van 'culturele genocide'.

Volgens een recent rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er twee miljoen Tibetanen geherhuisvest in 'socialistische' dorpen, met het doel de Tibetanen politiek strenger te kunnen controleren. In heel China gaan oude dorpjes plat voor nieuwbouwdorpen met monotone rijtjeshuizen, maar de modernisering draagt op het plateau bij aan de teloorgang van de traditionele levensstijl van Tibetaanse nomaden.

De onbevestigde berichten over tolerantie komen op een moment dat de Amerikaanse ambassadeur in China voor het eerst sinds 2010 met Chinese toestemming door Tibet reist. De Chinese overheid heeft net een persreis voor westerse journalisten naar Tibet georganiseerd; een soortgelijke reis voor diplomaten zou in de maak zijn. Vorige week mocht zelfs Rigzin Wangmo, een dochter van de wijlen tiende panchen lama, op de dalai lama na de hoogste levende Boeddha in de Tibetaanse kerk, voor het eerst in jaren naar hoofdstad Lhasa reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden