Expeditie moet laten zien dat het op Sumba ook anders kan

Ontwikkelingsorganisatie Hivos werft vijf avonturiers die in juni op expeditie gaan naar het Indonesische eiland Sumba. Hivos wil, samen met de Sumbanese bevolking, Indonesische overheden en bedrijven, het eiland binnen tien jaar van groene elektriciteit voorzien.

Sumba is ruig, bergachtig en op sommige plekken desolaat. Het eiland ter hoogte van West-Timor is groter dan Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar, er wonen iets meer dan 650.000 mensen. De meeste inwoners zijn arm. Zeventig procent van de Sumbanezen heeft nog geen toegang tot elektriciteit.

De gebrekkige energievoorziening remt de ontwikkeling van veel kleinere eilanden in Indonesië. Op Sumba hebben de inwoners van de grotere dorpen en steden af en toe wel stroom van een dieselgenerator, maar de rest moet het zonder doen. Er wordt gekookt op walmende houtvuurtjes waarbij vuile rook vrijkomt, die zorgt voor gezondheidsproblemen. Daarnaast worden door de houtkap de tropische wouden aangetast en zorgt het verbranden van het niet-bruikbare hout voor luchtverontreiniging. Omdat de verlichting werkt op dure petroleum die van ver moet worden aangevoerd, is het 's avonds pikdonker op Sumba. Daardoor kan de bevolking vrijwel niets meer ondernemen.

De expeditieleden ervaren door het uitvoeren van opdrachten tijdens hun tiendaagse verblijf op het eiland hoe het is om te leven zonder elektriciteit. Via blogs, foto's en filmpjes zullen zij vertellen over het leven op Sumba. Eco Matser, klimaatspecialist en projectleider van Hivos: "Wij hopen dat deze verkenners een grote groep Nederlanders inzicht zal geven in wat er voor de mensen op Sumba kan veranderen als zij ook toegang krijgen tot energie."

Wil Sumba zich economisch ontwikkelen, dan is dat cruciaal. Matser: "Het blijkt veel goedkoper om energie duurzaam op te wekken, dan om fossiele brandstoffen te gebruiken." Hivos wil laten zien dat duurzame energie in combinatie met armoedebestrijding mogelijk is. Sumba moet hier het voorbeeld van worden, ook voor de andere eilanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden