Expats vertellen over het begin van het Nederlands protestantisme

Een vrouw met een hoed, dat hoorde niet in de Hollandse zeventiende eeuw. Maar in Londen wel. Dus schilderde Cornelis Jonson van Ceulen (1593 - 1661) predikantsvrouw Maria de Fraeye (1605-1682) met hoed op: ze waren weliswaar Hollanders, maar woonden beiden in Londen. Zo lieten ze zien dat ze wisten dat daar andere regels golden.

De Fraeye's echtgenoot, Willem Thielen (1596-1638) , werd gelijktijdig geportretteerd: de Hollander was in de Engelse hoofdstad predikant van Austin Friars, vanaf 1550 het onderkomen van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Jonson van Ceulen was een portretschilder met goede reputatie onder welgestelde immigranten.

Een paar jaar eerder had de schilder nog de Londense adel kunnen portretteren, maar sinds de komst in 1632 van 'superschilder' Anthony van Dyck naar Londen had hij de omvang van zijn klantenkring kleiner zien worden.

Deze twee panelen hingen een beetje achteraf op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht, afgelopen maart. Maar Ruud Priem, inhoudelijk directeur van Museum Catherijneconvent in Utrecht, zag het belang van deze werken voor zijn museum.

De grote portretten met ovale marmeren lijsten, in trompe-l'oeil, schilderde Jonson van Ceulen vijfentwintig jaar lang in Londen, als de beste. Daarvan was nog geen enkel exemplaar in Nederlands openbaar kunstbezit.

Daarbij kan het museum met deze portretten ook het relatief onbekende verhaal vertellen over het begin van de Nederlandse protestante kerkgeschiedenis. Die begon tussen de immigranten en bannelingen, in Londen: Austin Friars is de oudste Nederlandstalige kerkgemeente ter wereld.

De schilderijen zijn tot 7 oktober in het Catharijneconvent te zien in de tentoonstelling 'Het woord in de Gouden Eeuw. Protestantse zeventiende-eeuwse schilderkunst'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden