Vrije sector

Expats en schaarste woningen laten huurprijzen weer stijgen

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stijgen weer ten opzichte van een jaar eerder.

Dat laat woningplatform Pararius weten op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site. Volgens de organisatie komt daarmee een einde aan een periode van prijsdalingen die was veroorzaakt door de coronapandemie.

Per vierkante meter waren nieuwe huurders afgelopen kwartaal gemiddeld 2,5 procent duurder uit dan een jaar terug. In de voorgaande vier kwartalen ging dit cijfer nog omlaag. Vooral het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie zorgde toen voor lagere prijzen, dachten onderzoekers destijds. Door reisbeperkingen en de overstap naar thuiswerken kwamen er lang veel minder expats naar Nederland dan voorheen.

Expatmarkt

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is de expatmarkt nu weer aangetrokken. “Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging”, zegt hij in een toelichting.

De hoofdstad is nog altijd de duurste stad om een woning te huren, komt uit de cijfers van Pararius naar voren. De huurprijzen in Amsterdam stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent. Nieuwe huurders moesten er door de bank genomen 22,44 euro neertellen per vierkante meter per maand. Ook in andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht stegen de huren. Van deze steden was Eindhoven met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 14,85 euro de goedkoopste stad.

Minister van Wonen

Makelaarsorganisatie NVM is ook met cijfers gekomen over de huurmarkt. Die wijzen eveneens op een prijstoename. De makelaars van de NVM richten zich met name op koopwoningen, maar zijn ook actief op de huurmarkt. NVM-voorzitter Onno Hoes merkt dat het aantal transacties en het aanbod afnemen. Ook is de betaalbaarheid van huurwoningen volgens hem steeds vaker een probleem. Hoes hoopt dat er in het nieuwe kabinet straks een minister van Wonen komt om de problemen op te lossen.

Huurdersvereniging de Woonbond baalt ook van de hoge huurprijzen. De belangenorganisatie klaagt dat de prijs-kwaliteitverhoudingen op de vrije huurmarkt niet meer kloppen. “Woningzoekers betalen zich blauw voor kleine appartementjes die net boven de grens voor huurprijsbescherming vallen.” Daarom dringt de Woonbond erop aan om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen.

Lees ook:
De gekte op de woningmarkt slaat over: overbieden op een huurhuis kan nu ook

Een huurhuis naar de hoogste bieder? Een woningsite adverteert ermee. Dat laat zien dat het ook op de huurmarkt ‘uit de klauwen loopt’, zeggen critici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden