'Exotische vogels jatten is vieze handel'

Eigenaar papegaaienwinkel: Veel mensen verkopen illegale vogeltjes

Met de vondst van zeven exotische vogels in huizen in Den Bosch en Drunen is de roof van een groot aantal exotische vogels uit Vogelpark Avifauna grotendeels opgelost. Vogelhandelaren zijn daar blij mee.

Volgens Aviornis International, een Nederlandse vereniging van vogelliefhebbers, komt het haast nooit voor dat gestolen vogels worden teruggevonden. Terwijl diefstal wél veel voorkomt.

Dennis Jansen, eigenaar van een landelijke keten van papegaaienspeciaalzaken, is meerdere keren slachtoffer geweest van vogeldiefstal. "Vier, vijf maanden geleden nog. Er stonden kanaries ter waarde van 40.000 euro op het punt om geëxporteerd te worden naar Indonesië. Ze werden gejat. Ik heb ze helaas nooit meer teruggezien. Ik kreeg een tip dat ze in een loods in Purmerend zouden zijn. Maar we waren te laat, er lagen alleen nog watdode vogeltjes."

Vogelvereniging Aviornis is ontevreden over de inzet van de politie. De politie zegt zelf dat ze haar best doet. Wat is uw ervaring?

"Van de overburen hoorden we dat de politie er al eerder geweest was, toen de kanaries er nog wel waren. Maar de agenten hadden de link niet gelegd met de vermissing van mijn vogels. Ze vonden het niet belangrijk genoeg. In zijn totaliteit zijn er voor honderdduizenden euro's van mijn dieren gestolen.

"Maar voor de politie heeft vogeldiefstal gewoon geen prioriteit. Ik heb weleens dieven op het bureau moeten identificeren, maar ze stonden vervolgens nog sneller buiten dan ik. De duurste vogels die ik op het moment heb zijn zo'n tweeduizend, drieduizend euro waard. Vroeger had ik ook koppeltjes van 30.000 euro staan, maar die zijn allemaal weg. Gestolen."

Waarom zijn die vogels zo in trek?

"Na de vogelgriep is er een importstop op vogels van buiten Europa gekomen. Daardoor zijn bepaalde vogels zeldzamer en waardevoller geworden. Ook kunnen ze nu niet meer het land worden binnengesmokkeld. Dus wat doen de illegale vogelhandelaren nu? Ze jatten de dieren. Het is de grootste en vieste handel die er bestaat. Ik zie en hoor veel in de winkel. Je wilt niet weten hoe veel mensen er illegale vogeltjes verkopen. Allemaal van die schuurtjeshandelaren."

Kun je zien aan een vogel of die legaal of illegaal is?

"Voor sommige vogelsoorten heb je Cites-papieren nodig. Dat is een soort van paspoort voor de vogel. Als zo'n vogel wordt aangeboden zonder die papieren weet je dat het geen zuivere koffie is. Veel van die illegale vogels worden dan ook naar het buitenland weggesluisd. Binnen Europa kan dat gewoon. Maar er zijn ook veel vogelsoorten die geen Cites-papieren nodig hebben. Dan kun je het als koper gewoon nooit zeker weten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden