'Exotische scholen zullen niet uit de grond schieten'

Mogelijkheden om een nieuwe school te stichten worden verruimd

Het voornemen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD, onderwijs) om het stichten van nieuwe scholen te vergemakkelijken, zal het onderwijslandschap de komende jaren niet ingrijpend veranderen. Dat is de verwachting van bestuurders uit het onderwijsveld. Er zullen niet opeens allerlei exotische scholen opduiken.

Dekker maakte dit weekeinde bekend dat hij het advies van de Onderwijsraad overneemt om artikel 23 in de grondwet te verruimen. De wet, die de vrijheid binnen het onderwijs waarborgt, sluit volgens de staatssecretaris onvoldoende aan bij de geseculariseerde samenleving. De wettekst, die uitging van de zuilencultuur, is niet meer van deze tijd, meent de bewindsman. Om het artikel "levend en actueel" te houden, moeten naast geloofsovertuigingen ook andere levensovertuigingen en opvoedkundige opvattingen als grondslag kunnen dienen voor een school.

De vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, juicht Dekkers plan toe. Het komt de pluriformiteit binnen het onderwijsbestel ten goede, vindt voorzitter Sjoerd Slagter. Maar Dekkers politieke zet zal niet veel veranderen aan het huidige onderwijsklimaat, verwacht hij. "De vraag naar nieuwe scholen is gering en zal de komende jaren ook niet explosief groeien. Een school stichten is meer dan een verzameling leerlingen in de klas met een docent ervoor. De kwaliteitseisen zijn hoog, er komt ontzettend veel bij kijken."

Die kwaliteitseisen zijn voor ouders niet altijd een harde eis, weet Werner van Katwijk, voorzitter van oudervereniging Ouders en Co. "Er zijn maar weinig ouders die zich niet kunnen vinden in het huidige onderwijsaanbod, maar de ouders die wel op zoek zijn naar nieuwe onderwijsvormen nemen sneller genoegen met minder." De Iederwijs Scholen waar leerlingen zelf beslissen wat ze de hele dag doen, zijn hier volgens Van Katwijk een voorbeeld van. "Als een verruiming van artikel 23 ertoe leidt dat de kwaliteit achteruit gaat, moeten we ons achter de oren krabben."

De Besturenraad, waarin het protestants-christelijke onderwijs is verenigd, valt over het gegeven dat Dekker het christelijk onderwijs bestempeld als achterhaald. "Er zijn nog steeds ouders die bewust kiezen voor een christelijke school en hun kinderen graag de normen en waarden meegeven die daarbij horen", zegt een woordvoerder.

Maakt een verruiming van artikel 23 het stichten van Steve Jobsscholen, waar de iPad centraal staat, gemakkelijker? Wellicht. Nu moesten de mensen achter dit idee bestaande scholen overtuigen van hun plannen. Met de vernieuwde wet zou het voldoende zijn om een groep ouders te verzamelen die achter de onderwijsfilosofie staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden